Przepisy Kuchni Indyjskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Indyjskiej

490 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia indyjskaKuchnia indyjska

Kofta, ćapatti, zupa z soczewicy czy samosa – to jedne z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Jej cechą charakterystyczną jest bazowanie na naturalnych składnikach i różnych rodzajach przypraw, takich jak: szafran, kumin, kardamon, pieprz, chili czy imbir. Przyprawy indyjskie nie tylko są traktowane jako dodatek do potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb, ale także jako główny składnik niektórych dań, w tym sambary (czyli mieszanki ostrych przypraw smażonych z soczewicą lub czarną fasolą). Kuchnia indyjska łączy w sobie wpływy różnych tradycji kulinarnych, często podyktowanych wierzeniami. Na muzułmańskiej północy, gdzie zakazane jest spożywanie wieprzowiny, preferuje się baraninę, a dania są mniej ostre, niż w pozostałych regionach kraju. Z tej części Indii pochodzi także słynna potrawa curry, czyli przyprawione duszone mięso podawane z warzywami oraz różnymi pilawami. Natomiast na południu wyklucza się spożywanie wołowiny. Region ten słynie przede wszystkim z dań wegetariańskich oraz potraw rybnych, do których często dodaje się miąższ oraz mleczko z kokosów. Północ i południe kraju łączy jednak zamiłowanie do ryżu, który łagodzi ostrość podawanych dań. Masz ochotę na orientalne danie? Przyrządź pierś z indyka marynowaną w mleku kokosowym, szybkie curry z kurczaka z sałatką z zielonego ogórka, warzywa po indyjsku czy krabowe placki. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie indyjskiego kurczaka z mango (mięso z kurczaka wspaniale komponuje się ze słodkimi owocami). Pokrojone mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię, następnie przygotuj sos, łącząc orientalną mieszankę z jogurtem i śmietanką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a pod koniec gotowania dodaj kawałki mango. Gotowe danie serwuj z ryżem. Nie zapomnij również o opiekanych ziemniakach indyjskich, które możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do potraw z grilla. Sprawdź nasze przepisy na dania kuchni indyjskiej. Aromatyczny gulasz wieprzowy z grillowanym bakłażanem, sałatka z dynią w curry, indyjski kurczak z mango – to tylko niektóre z naszych propozycji.