Pikantny grill BBQ - ostre przekąski i dania z grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grill pikantny/BBQ

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill pikantny/BBQ Grill pikantny/BBQ

Jaki smak często kojarzony jest z grillowaniem? Z pewnością dla wielu osób będzie to pikantny. Głównie dlatego, że grillowane dania doskonale komponują się z wyrazistymi, wręcz „ognistymi” składnikami. Popularnym i lubianym dodatkiem do dań z rusztu jest zatem sos BBQ. Jego nazwa od razu wskazuje, w jakim celu został stworzony. BBQ to w końcu skrót od „barbecue”, czyli grill. Podaje się go najczęściej do potraw mięsnych, chociaż bywa również spożywany jako dip z frytkami czy warzywami. Sos BBQ wykorzystuje się ponadto jako marynatę do kiełbas, żeberek czy drobiu, jak również podaje się go w osobnym naczyniu, by zanurzać w nim kawałki mięsa. Sposobów przyrządzenia sosu BBQ jest wiele. We wszystkich wersjach stanowi on połączenie smaków kwaśnych, słodkich i pikantnych. Najpowszechniejsze składniki to sos pomidorowy lub ketchup, cukier bądź inny słodki dodatek, na przykład cola czy syrop klonowy, przyprawy, czosnek oraz cebula. I tak w Meksyku sos BBQ jest wariacją na temat pomidorowej salsy, a w Australii sprzedawany jest z kolei pod postacią brązowego sosu do steków. Do najpopularniejszych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego dodatku należą amerykańskie żeberka, grillowana karkówka czy grillowanie steki. Najpierw przygotuj mięso: oczyść je, podziel na części, a żeberka podgotuj w bulionie. Następnie zrób pikantną marynatę. W powstałym sosie obtocz kawałki mięsa i włóż je do lodówki, najlepiej zawinięte w folię aluminiową. W niektórych przypadkach wystarczy już zaledwie pół godziny, ale jeśli masz taką możliwość, marynuj mięso nawet całą noc. Żeberka, wołowe steki oraz karkówkę grilluj na ruszcie z obu stron do czasu, aż będą upieczone, ale wciąż miękkie i soczyste. Doskonale smakują podawane z sałatami, grillowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Do pikantnego sosu pasują też ryby, np. świeża dorada albo filety z łososia i sandacza. Podczas wiosennych i letnich spotkań przy grillu wypróbuj koniecznie wielu naszych propozycji na pikantne dania grillowe – zimą z kolei wiele z nich przyrządzisz w piekarniku.