Grill ziołowy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grill ziołowy

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill ziołowyGrill ziołowy

Potrawy przygotowywane na grillu dają kucharzowi szerokie pole do popisu. Najczęściej grillowane są mięsa oraz ryby – produkty, które doskonale nadają się do marynowania. Wybierać możesz spośród różnych gatunków: drobiu, wieprzowiny, ryb, jagnięciny czy nawet baraniny. Na szczególną uwagę zasługuje ponadto ciesząca się dużą popularnością wołowina. To z niej przyrządzisz soczyste steki inspirowane kuchnią amerykańską. Do wszystkich mięs przygotuj najpierw odpowiednią marynatę, korzystając z oliwy, czosnku oraz przypraw. Wykorzystaj także świeże zioła. Popularnymi ziołami są tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek oraz oregano, ale sprawdzą się również i te nieco bardziej oryginalne – chociażby wciąż rzadziej używane w Polsce szafran czy kolendra. Sprawdź, które gatunki pasują do wybranego przez Ciebie mięsa. Pokryj je dokładnie marynatą, owiń folią aluminiową lub szczelnie przykryj naczynie, w którym się znajduje i pozostaw w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przeniknąć. W taki sposób przyrządzisz zarówno drób, jak i wołowinę czy wieprzowinę. Z ziołowym aromatem doskonale wypadają także ryby. Przyrządź rybne szaszłyki z łososia i podaj je na chrupiącej grzance. Także warzywa będą miały intensywniejszy smak, gdy przygotujesz do nich ziołową marynatę. Klasycznym połączeniem są na przykład ziemniaki z rozmarynem. Zamień je ewentualnie na bataty i spróbuj, jak smakuje takie połączenie. Dobrym rozwiązaniem na ziołowe dania z grilla, jest także przygotowanie aromatycznego dipu. Dzięki niemu każdy samodzielnie doprawi swoje danie tak mocno, jak lubi. Do misy blendera włóż trochę jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie  połącz je z sosem wyciśniętym z cytryny. Teraz czas na zioła: smak i aromat zapewni świeża pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, jak również ząbek czosnku. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie ziół do grillowania i spróbuj ich w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.