Grill&Travel | Przepisy.pl pixel

Grill&Travel

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill&TravelGrill&Travel

Grill and travel – podróże i grillowanie. Kuchnie świata można poznawać nie tylko przez odwiedziny obcych krajów – codzienne gotowanie to także świetny sposób. Dobrą okazją do próbowania nowych smaków i szukania inspiracji jest grillowanie, obecne w wielu kulturach. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli przyjęcie na świeżym powietrzu, połączone z robieniem jedzenia, a przede wszystkim polegające na wspólnym spędzaniu czasu. Używają dużych grilli, na których potrawy długo pieką się pod przykryciem. Często przyrządzają steki, hamburgery i żeberka. Taki sposób przygotowywania potraw nieobcy jest mieszkańcom rejonu Morza Śródziemnego. Wiele domów, np. na Bałkanach, posiada w ogródkach duży, kamienny grill czy ruszt. Grillowanie bakłażany, nadziewane papryki, faszerowane mięsa oraz ich nieodłączne dodatki w postaci oliwek, sera feta czy czosnku to propozycje charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Grilluje się także w Meksyku, z grilla znane jest też uliczne jedzenie azjatyckie. Co grilluje się w świecie najchętniej? Ryby, mięso oraz warzywa. Do tych dań przyjęło się podawać różnego rodzaju sałatki lub pieczywo albo też warzywa, również grillowanie i serwowane na przykład w formie szaszłyków. Coraz większą popularnością cieszy się również krucha wołowina z rusztu. By ją przygotować, wykorzystaj przepisy inspirowane kuchnią USA. Znajdziesz wśród nich soczyste hamburgery, amerykańskie szaszłyki, miodowe żeberka czy ziołowe steki. Warto podawać do nich dipy, które podkreślają smak grillowanych potraw. W tej roli sprawdzą się chociażby: sos czosnkowy, ognisty ketchup albo wyraziste sosy barbecue lub chili. Jeśli wolisz polskie rozwiązania kulinarne, spróbuj klasycznych dań w nowej odsłonie. Przykładem mogą być frankfurterki po góralsku. Kiełbaski należy naciąć, w środek włożyć kawałek oscypka oraz ogórka kiszonego, całość przyprawić i zawinąć w plastry boczku. Co wybrać, jeśli nie mięso? Tu wiele propozycji posiada kuchnia śródziemnomorska, np. grillowany ser halloumi i chleb pita albo ciabatta z bakłażanem. Po prostu grill and travel!