Żeberka z grilla - przepisy na soczyste żeberka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Żeberka z grilla

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z grillaŻeberka z grilla

Żeberka – często piecze się je lub dusi, bardzo popularne są także z grilla. Najczęściej sięga się po żeberka wieprzowe, warto jednak spróbować również innych gatunków, na przykład jagnięcych lub wołowych. Klasycznym dodatkiem do nich jest sos barbecue, typowy dodatek do amerykańskich dań z grilla. Ma słodko-pikantny smak. Przyrządzisz go m.in. z ostrego ketchupu, brązowego cukru oraz przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon, a także z miodu. Dopraw go również pieprzem kajeńskim, który wyraźnie przełamie słodycz pozostałych składników. Marynuj żeberka dość długo, by dokładnie przeniknęły smakiem sosu, a następnie grilluj do miękkości. Smaczną marynatę zrobisz jednocześnie na bazie miodu i musztardy lub miodu i ostrej papryki. Miód doskonale pasuje do mięsa wieprzowego, więc nie bój się eksperymentów i łącz go z innymi składnikami, na przykład z cytryną, ziołami czy sosem sojowym. Zamiast miodu spróbuj również innych słodkich dodatków. Klasykiem stały się już żeberka z grilla przyrządzane w coli. Słodkim dodatkiem będą także owoce. Żeberka w glazurze z sokiem pomarańczowym to ciekawy sposób na grilla, zwłaszcza jeśli podasz je z plastrami karmelizowanych pomarańczy. Łącząc cytrusy z ziołami, także otrzymasz oryginalny i smaczny dodatek do żeberek. Jeśli lubisz smaki bardziej pikantne i wyraziste, mięso dopraw papryczką chili. Spróbuj, jak smakuje wersja z boczkiem i cebulką, albo barbecue w pikantnej odsłonie. Wolisz klasykę? Marynatę przygotuj po prostu na bazie ziół i oliwy. Do żeberek przyrządź również inne sosy, na przykład ostrą salsę, sos czosnkowy czy guacamole. Żeberka z grilla podawaj z opiekaną papryką w kolbach, pieczonymi ziemniakami i świeżą bagietką. Pasować będą jednocześnie różne sałatki. Do picia serwuj za to zimne napoje, najlepiej lemoniadę lub mrożoną herbatę owocową. Żeberka z grilla to bardzo dobra alternatywa dla popularnych kiełbasek lub karkówki. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj je na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego.