Przepisy na Piknik
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Piknik
Piknik to świetna okazja do tego, by spędzić dzień na świeżym powietrzu. Warto zabrać ze sobą koszyk z prowiantem. Co do niego zapakować? Sprawdzą się przede wszystkim przekąski: owoce, ciastka, orzechy. Jeśli planujesz zjeść również obiad, spakuj piknikowe przystawki. Upiecz np. wytrawne muffinki o smaku pizzy. Połącz ciasto z dodatkami: pikantną kiełbasą chorizo, mozzarellą, parmezanem. Dopraw suszoną bazylią, oregano albo ziołami prowansalskimi. Składniki dowolnie zmieniaj. Rozdziel surowe ciasto na części i przygotuj dwa warianty smakowe. Do drugiego dodaj np. oliwki, kabanosy albo paprykę. Dobrą piknikową przekąską będą także mini-kanapki. Przygotuj je na dowolnym rodzaju pieczywa. Do zjedzenia w plenerze nadawać się będą kanapki zawinięte w tortille. Nadziej je farszem inspirowanym sałatką Waldorf. Składa się ona z selera, jabłek oraz orzechów włoskich. Dodaj do nich rodzynki i majonez. Całość zawiń ciasno w tortille i przekrój je na mniejsze kawałki. Jeśli planujesz podać kanapki z bagietki, zrób je w oryginalny sposób. Zamiast przekrawać bułkę na pół, podziel ją na mniejsze kawałki i wydrąż z nich środek. Przy pomocy folii spożywczej umieść w nich dowolne dodatki, np. szynkę parmeńską, rukolę i mozzarellę. Dodaj też suszone pomidory, salami, ser pleśniowy albo kawałki pieczonego mięsa. Na kawałkach pity podaj mini-szaszłyki. Zrób je z piersi kurczaka i pomidorków koktajlowych. Następnie na kawałkach pieczywa wyłóż masę z serka wiejskiego, ogórków i pora. Na każdej powstałej w ten sposób kanapce, połóż szaszłyk. Na piknikową przystawkę nadawać się będą różne sałatki. Zielone szparagi zawiń w plastry szynki dojrzewającej, np. serrano albo szwarcwaldzkiej. Grilluj na patelni, aż warzywa zmiękną, ale wciąż pozostaną chrupiące. Następnie ułóż je na liściach botwinki, połącz z rzodkiewką oraz delikatnym sosem. Do przekąsek dobrze będą pasowały gęste dipy oraz pokrojone w słupki świeże warzywa. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii i wybierz swój ulubiony. Życzymy smacznego.