Przepisy na Tłusty Czwartek
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, to doskonała okazja, by w imię tradycji do woli objadać się słodkimi pysznościami. Najpopularniejszym wypiekiem na Tłusty Czwartek są – oczywiście – pączki, zwykle nadziewane konfiturą lub budyniem i smażone na głębokim tłuszczu – najlepiej sprawdzi się smalec lub olej rzepakowy. Powstają one z ciasta drożdżowego, wzbogacanego takimi dodatkami jak: olejek migdałowy, starta skórka z cytryny lub cukier waniliowy. Pączki można nadziewać przed smażeniem, zawijając marmoladę w surowe ciasto lub już po, używając rękawa cukierniczego albo szprycy z odpowiednią końcówką. Jeśli wolisz uniknąć smażenia na głębokim tłuszczu, możesz równie dobrze wykorzystać przepis na pieczone pączki z piekarnika, choć ich smak będzie odbiegał od smaku pączków klasycznych. Inny wypiek, który pojawia się w wielu polskich domach na koniec karnawału to faworki, nazywane także w niektórych regionach kraju chrustem. Przyrządza się je ze słodkiego, kruchego ciasta, rozwałkowanego i wycinanego specjalnym radełkiem w kształty rombów z charakterystyczną falbanką na brzegach. Podobnie jak pączki, smaży się je na głębokim tłuszczu, ale wśród przepisów z tej kategorii znajdziesz także dobry sposób na faworki pieczone. Gotowy chrust oprósz dla dekoracji cukrem pudrem. Jeśli lubisz mniej klasyczne rozwiązania, na Tłusty Czwartek przygotuj wywodzące się z kuchni meksykańskiej cynamonowe churros. Od polskich wypieków odróżnia je to, że powstają z ciasta parzonego – składniki dodaje się do garnka z wrzącą wodą. Z gotowego ciasta za pomocą szprycy z końcówką "gwiazdką" wyciska się dość długie kawałki i smaży. Churros podaje się posypane cukrem pudrem, z gęstym, ciepłym sosem czekoladowym do maczania. Dzięki zgromadzonym tu przepisom, które opisują powstawanie wypieków krok po kroku, samodzielnie przygotujesz faworki, pączki i oponki. Zatem wybierz któryś z nich i do dzieła. Pączki ptysiowe ze śliwkami, serowe pączki, oponki z lukrem czy jeszcze coś innego? Który wypiek na Tłusty Czwartek przygotujesz w pierwszej kolejności?