Przepisy na Mazurki
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Mazurki
Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze święto w chrześcijańskiej kulturze. Dla wielu smakoszy jest również najsmaczniejszą uroczystością w roku. Na stołach pojawia się wyborny żurek, często podawany w chlebie. Sposobów na wielkanocne jajka jest tyle, ilu kucharzy. Pasztety, pieczenie, sałatki i wreszcie… deser! Mazurki są nie tylko pyszne i słodkie, ale także wyjątkowo dekoracyjne. Im więcej dodatków i jadalnych ozdób na powierzchni płaskiego, kruchego placka, tym lepiej. Kolorowe, wiosenne świętowanie czas zacząć!
Dla kogo?
Każdy, kto ceni zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie pozwoli, by na jego stole zabrakło tradycyjnego mazurka. W niektórych domach przepisy na to szczególne ciasto są rodzinnym skarbem i pilnie strzeżoną tajemnicą. My jednak chętnie podzielimy się naszą wiedzą, dzięki której przygotujecie wyśmienite mazurki o intensywnym, cytrusowym aromacie, z czekoladą albo masą kajmakową. Tym razem nie ma żadnych ograniczeń w kwestii smakowitych dekoracji. Miejcie w zanadrzu suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe i migdały.
Na jaką okazję?
Mazurki zazwyczaj przygotowuje się raz w roku. W przeszłości miały być słodką rekompensatą za poprzedzający święta Wielki Post. To też świadczy o wyjątkowości tego wypieku. Mimo wszystko zachęcamy do próbowania kolejnych sposobów na mazurka, nawet gdy do Wielkanocy daleko. Będziecie mogli pozwolić sobie na mniej oczywiste wariacje. Fantastycznie smakuje mazurek z kremem na bazie mascarpone i udekorowany kruchymi bezami.
Czy wiesz, że?
Zakłada się, że mazurkowe receptury przybyły do Polski z terenów dzisiejszej Turcji. Nazwa „mazurek” wywodzi się od mieszkańców Mazowsza, którzy jako pierwsi w Polsce zajmowali się przygotowywaniem ciasta. Dawniej ludność ta była nazywana Mazurami.
Dla urozmaicenia:
Mazurki zazwyczaj przygotowuje się na prostokątnej lub kwadratowej blasze. Możecie użyć także okrągłych form na tarty. Wspaniale prezentują się minimazurki. Warto zaszaleć jeszcze bardziej i tradycyjny przysmak podać w kształcie świątecznej pisanki i wielkanocnego zajączka.