Przepisy na Sałatki na Wielkanoc
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Sałatki na Wielkanoc
Sałatki wielkanocne są kolorowe i różnorodne, a ich podstawą często jest – nieodłącznie związane ze świętami – jajko. Jako baza dobrze komponuje się ze świeżymi i gotowanymi warzywami. Świetnie smakuje też z marchewką, zielonym groszkiem, ziemniakami, selerem, pomidorami i porem. Sałatki z dodatkiem jajka podawane są najczęściej z sosem majonezowym lub śmietanowym. Bardzo dobrze pasują do tego gotowane brokuły, kalafior lub żółta fasolka szparagowa. Jajka pojawiają się również w popularnej sałatce jarzynowej, bez której trudno wyobrazić sobie wielkanocne święta. Także ona ma wiele wersji – do podstawowych składników, dla urozmaicenia, często dodaje się kukurydzę, groszek konserwowy, pora, paprykę konserwową, a nawet ananasa lub kaszę jaglaną. W wielkanocnym menu królują także sałatki, których bazą są śledzie. Szczególnie popularna jest sałatka warstwowa, świetnie prezentująca się w przezroczystej salaterce. Często przyrządza się też śledzie z jabłkiem i cebulą, które są popularną słodko-kwaśną przekąską. Na świątecznym stole pojawiają się także inne ryby – np. łosoś lub tuńczyk, które doskonale pasują do jajka i często serwowane są z gęstym, majonezowym sosem. Bardzo ważną rolę spełniają też pieczone mięsa i szynki, które dodaje się do sałatek, wzbogacając ich smak i nadając im wyrazistości. Podczas przygotowywania świątecznego menu nie należy się bać eksperymentów oraz nowinek. Dlatego warto wprowadzić do znanych potraw atrakcyjne, bardziej egzotyczne dodatki oraz korzystać z nowych, oryginalnych przepisów. Sałatki można przygotowywać na bazie ryżu czy kaszy, dodawać do nich owoce świeże i suszone oraz orzechy, migdały i pestki słonecznika. Oprócz popularnego majonezowego sosu, warto tworzyć sałatki z dodatkiem dressingów opartych na oliwie, occie balsamicznym czy winnym. Sałatki podawaj nie tylko w salaterkach, ale też w wydrążonych owocach lub warzywach (np. pomidorach, paprykach, awokado) albo serwuj je na talerzach udekorowanych świeżymi ziołami czy w pucharkach. Jeśli jeszcze nie wiesz, jaką warzywną przekąskę przygotować na wielkanocny stół, mamy dla Ciebie mnóstwo ciekawych przepisów! Zapoznaj się z nimi i zacznij planować świąteczny jadłospis.