Mięsa i sosy na Boże Narodzenie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mięsa i sosy na Boże Narodzenie

68 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsa i sosy na Boże NarodzenieMięsa i sosy na Boże Narodzenie

Dania mięsne obecne są w kuchni na co dzień, ale to okres świąteczny jest tym szczególnym czasem, gdy mięsa przyrządza się bardziej pieczołowicie. Mięso na święta podaje się zarówno na przekąskę, jak i danie główne. W tej pierwszej wersji często serwuje się wędliny czy dodatki do sałatek i pieczywa. Znakomicie w tej roli sprawdzą się pieczenie ze schabu lub karkówki. Odpowiednio wcześnie je zamarynuj, aby zamknąć w pieczeni całe bogactwo aromatów ziół oraz przypraw. Schab, karkówkę, szynkę czy cielęcinę podawaj również w formie przystawki – wystarczy kilka grubszych plastrów mięsa i sałata albo sos. Wśród wielu propozycji na szczególną uwagę zasługuje sos orzechowy. Jest nie tylko rewelacyjny w smaku, ale również odpowiedni na wyjątkowe okazje. Rolę zakąski czy dodatku do pieczywa pełnią pasztety. Ich rodzajów jest wiele: od pasztetu mieszanego, domowego z leśnymi grzybami, po pasztet z królika. Świąteczne mięso na obiad to również mnóstwo sposobów przyrządzenia i podania. To dobra okazja na pieczone w całości kurczaki, indyki i gęsi – upiecz je od razu z ziemniakami, by cała potrawa przeniknęła zapachem mięsa oraz wybranych przypraw. Warto sięgnąć wtedy po mięsa mniej popularne, jak np. kaczkę, baraninę lub jagnięcinę. Zrób do nich sosy z owoców – np. żurawiny lub śliwek, podawaj je także nadziewane. Jeśli lubisz dania klasyczne, sięgnij po dobrze znane rolady ze schabu, nadziewane suszonymi owocami np. śliwkami lub morelami. Z mięs nadziewanych dobrze sprawdzają się także drobiowe roladki i medaliony, na przykład z indyka. Nie zapominaj także o przyprawach korzennych, które nadają potrawom świątecznego aromatu. Do mięs doskonale pasują m.in. goździki. Wbij ich ziarenka w mięso z szynki przed upieczeniem, a prostym sposobem otrzymasz aromatyczną pieczeń. Do wszelkiego rodzaju mięs dobrze pasuje dodatek ziemniaków, klusek śląskich, kopytek i pieczywa. Przygotuj do nich surówkę z czerwonej kapusty albo serwuj z kapustą wigilijną. Które z mięs wybierzesz na święta? Zdecyduj!