Przepisy na Dodatki | Przepisy.pl pixel

Dodatki

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DodatkiDodatki

O siły obronne organizmu należy troszczyć się przez cały rok. Uważasz, że stosujesz odpowiednio zbilansowaną dietę? Przyjrzyj się dokładnie swojemu jadłospisowi, zwłaszcza dodatkom do potraw – sekret zdrowego menu tkwi w szczegółach.

Dla kogo?

Doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że jedzenie to nie tylko sposób na zagłuszenie głodu. Mimo to czasem twoim posiłkom czegoś brakuje? Fantastycznym pomysłem na urozmaicenie codziennych potraw może być pesto z pietruszki, jarmużowe chipsy albo purée z batatów.

Na jaką okazję?

Dzięki dużej różnorodności dodatków, które zaczniesz serwować do posiłków, nawet w środku zabieganego tygodnia zyskasz możliwość skomponowania wybitnej uczty i poczujesz się bardziej wyjątkowo. Brokuły przygotowane w indyjskim stylu śmiało mogą konkurować z przystawkami podawanymi w restauracjach. Aromat pieczonych papryk pozwoli spojrzeć na to popularne warzywo z jeszcze smaczniejszej perspektywy.

Czy wiesz, że?

W diecie „na odporność” należy uwzględniać produkty bogate w witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Znajdziemy ją np. w kiszonkach. Sięgajmy po nie, szczególnie w okresie zimowym, gdy brakuje nam świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Nie spoczywaj jednak na laurach, zajadając się ogórkami ze słoika i kwaszoną kapustą. Kiszone papryczki chili, rzodkiewki, a nawet cytryny czy jabłka prezentują się na talerzach dużo bardziej interesująco.

Dla urozmaicenia:

Surówki to jeden z najprostszych w wykonaniu dodatków do posiłków, dający niemal nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o łączenie różnorodnych smaków, głównie warzywnych i owocowych. Do ich zrobienia wykorzystuj nie tylko tartą marchew i jabłka, ale też białą rzepę, rukiew wodną, kalarepę. Nie miej oporów przed sięganiem po wodorosty, np. wakame.