Przepisy na Obiady | Przepisy.pl pixel

Obiady

80 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ObiadyObiady

Rosół z makaronem, a na drugie danie kotlet schabowy lub mielony z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Oto zestaw obiadowy, który jednoznacznie kojarzy się z polską kuchnią. Ten posiłek nie powinien być wyłącznie ukłonem w stronę tradycyjnych kulinariów. Niech zamiast tego stanie się sposobem na wprowadzenie do jadłospisu znacznie większej ilości produktów, dzięki którym będziesz jeść nie tylko smacznie i kolorowo, ale przede wszystkim zadbasz o odporność swojego organizmu.

Dla kogo?

Twoje ciało każdego dnia jest narażone na szkodliwe działanie drobnoustrojów, zanieczyszczeń czy stresu. Ruch na świeżym powietrzu oraz zadbanie o swoją dietę to trafiony pomysł na zachowanie zdrowia i dobrej formy. Pora obiadowa jest idealnym pretekstem do tego, by zaszaleć z różnorodnymi składnikami i skomponować pełnowartościowy posiłek.

Na jaką okazję?

Obiady często jadasz w biegu i poza domem? Niech nie będzie to usprawiedliwieniem dla kolejnego w tym tygodniu kebaba albo hot doga. Wśród naszych propozycji wyszukaj proste do zrobienia dania, które bez trudu zapakujesz do pojemnika i weźmiesz ze sobą do pracy lub w podróż. Sałatka Cezar z kaszą bulgur, kuskus z warzywami albo owsiane burgery możesz mieć zawsze przy sobie.

Czy wiesz, że?

Łączenia poszczególnych produktów w daniach obiadowych (i nie tylko!) nie należy pozostawiać przypadkowi. Dla przykładu witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, które także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dlatego warto łączyć w jednym posiłku owoce i warzywa będące jej źródłem (cytrusy, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, paprykę, natkę z pietruszki, brokuły, kalafiory) oraz produkty bogate w żelazo np. nasiona roślin strączkowych, jaja, czerwone mięso, ale też suszone owoce (morele, rodzynki), pestki słonecznika, sezam czy kasze (jaglana, amarantus). Nie pomijajmy również sałatek i surówek.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym sposobem na wzbogacenie repertuaru obiadowych dań jest przyrządzenie wytrawnej tarty oraz pizzy w zdrowym wydaniu (np. na spodzie z kalafiora albo kaszy). Skorzystaj z przepisu na quiche z marchewką i dymką, bezglutenową pizzę z cukinią, szparagami i pomidorami lub szpinakową tartę.