Przepisy na Obiad z Kaszą | Przepisy.pl pixel

Dania obiadowe z Kaszą

182 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad z kasząObiad z kaszą

Kasza - znana od bardzo dawna, przez lata jednak niedoceniania i wypierana przez potrawy z ziemniakami, makarony bądź ryż. Dzisiaj specjały z jej dodatkiem z przytupem powracają na salony oraz do naszych kuchni. Dlatego zebraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na obiad z kaszą, które pomogą Ci poznać jej właściwości oraz wyjątkowy smak od podszewki. Gulasz, wytrawne placuszki, farsz do pierogów czy rozmaite kaszotta? Możliwości bez liku! Pora rozpocząć popisy z kaszą w roli głównej. Zapraszamy!

Dla kogo?

Kasza towarzyszy nam już od najmłodszych lat. Swoją przygodę rozpoczynamy od delikatnej kaszki manny, stopniowo przechodząc do coraz bardziej wyrafinowanych smaków. Jaglana, gryczana, jęczmienna, kuskus, a może bulgur? Do wyboru, do koloru! W każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.

Na jaką okazję?

Posiłek z kaszą to strzał w dziesiątkę na codzienny obiad. Smacznie, pożywnie, szybko i bez zbędnego wysiłku! Z kolei na specjalne uroczystości polecają się farsze na bazie kasz. Nadziewaj nimi pierogi, gołąbki, warzywa, zrazy, a nawet kurczaka. Nikt się nie oprze się takim rarytasom. Będzie się działo!

Czy wiesz, że?

Wartościowość kaszy zależy przede wszystkim od stopnia jej przetworzenia. Gatunki poddane najmniejszej obróbce technologicznej cechują się największą wartością odżywczą. Są źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, miedź czy mangan oraz witamin z grupy B i błonnika pokarmowego. W zależności od grubości ziarna kasze możemy podzielić na drobnoziarniste, średnioziarniste oraz gruboziarniste. Warto wybierać te ostatnie (na przykład kaszę gryczaną), ponieważ zostały one poddane procesowi oczyszczania tylko w niewielkim stopniu.

Dla urozmaicenia:

Należy pamiętać, że kaszę dość łatwo jest przypalić. Aby do tego nie dopuścić, najlepiej gotować ją w garnku ze stali nierdzewnej albo w emaliowym rondelku z grubym dnem. Kaszę przyrządzamy na wolnym ogniu. Do dzieła!