Przepisy na Przekąski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Przekąski

359 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PrzekąskiPrzekąski

Urządzasz przyjęcie dla znajomych lub rodziny? Nie zapomnij o smacznych przekąskach! Nie tylko zaspokoją pierwszy głód Twoich gości, ale również zaostrzą ich apetyt przed podaniem dania głównego. Do najpopularniejszych przekąsek należą oczywiście chipsy, paluszki i ciastka. Warto jednak przełamać rutynę i przyrządzić coś bardziej wyszukanego, np. paszteciki z ciasta francuskiego z ulubionym nadzieniem, czereśniowe clafoutis lub ślimaki z bolognese. Do przygotowania takich przekąsek możesz wykorzystać różne produkty, przede wszystkim sery, wędliny, warzywa (faszerowane lub surowe w sałatkach), ryby czy mięso (np. pieczone, w galarecie lub z dodatkiem sosu). By każdy z gości mógł wybrać coś dla siebie, zadbaj o różnorodność potraw. Serwowane przekąski powinny mieć także odpowiedni rozmiar – pamiętaj, że najlepsze to te „na jeden kęs”. Masz niewiele czasu i nie wiesz, co przygotować? Zrób frytki z dipem guacamole, włoskie ciastka z warzywami, grzanki z pomidorową salsą, meksykańskie nachos z chilli con carne lub tortillę z paprykowym nadzieniem, podaną w formie roladek. Jako przekąskę, możesz także podać czosnkową ciabattę z pomidorami. Gotową ciabattę pokrój na kromki i skrop oliwą. Następnie włóż kromki do piekarnika i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy grzanki będą chrupiące, natrzyj je ząbkiem czosnku i nałóż na wierzch świeże pomidory. Całość udekoruj listkami aromatycznej bazylii. Równie ważny jest zarówno smak przekąsek, jak i sposób ich podania. Doskonale sprawdzą się w tym celu np. trójdzielne miseczki na oliwki, orzeszki i pomidory koktajlowe. Pomocne będę również tace z przegródkami – idealne na kanapki lub krakersy z dodatkiem dipów. Talerze i tace z pięknie udekorowanymi przekąskami możesz umieścić zarówno na stole, jak i na parapecie, kominku czy blacie kuchennym. Już teraz sprawdź nasze przepisy i wybierz te przekąski, które podasz na najbliższym przyjęciu lub zjesz między posiłkami! Organizowanie domowych imprez jeszcze nigdy nie było tak proste.