Przepisy na Obiad wegański | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Obiad wegański

87 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad wegańskiObiad wegański

Obiad wegański: nie tylko bez mięsa, ryb i owoców morza, ale także bez wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, śmietany, sera i jajek. Jakie dania można więc przygotować, by nie tylko spełniały wymagania diety wegańskiej, ale także były smaczne, różnorodne i kolorowe? Przede wszystkim postaw na warzywa strączkowe. W wielu daniach wegańskich zastępują one mięso. Z zielonej soczewicy zrobisz np. pyszny i gęsty gulasz. Dodaj do niego marchewkę, ziemniaki, paprykę, pomidory i czosnek, ugotuj w warzywnym bulionie, i obiad gotowy. Pasować będzie także dodatek innych warzyw, takich jak np. bakłażan. Taki gulasz podasz z dodatkiem świeżego pieczywa, jak również kaszy gryczanej albo jaglanej. Jeśli szukasz przepisu na wegański obiad, który będzie nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i szybki, przyrządź ciecierzycę ze szpinakiem. Najlepszy będzie świeży – jest nie tylko pyszny, ale ma także mięsistą konsystencję, która bardzo dobrze skomponuje się z włoskim grochem. Innym popularnym wegańskim, i jednocześnie bardzo uniwersalnym, produktem jest tofu, czyli ser sojowy. Jest miękki, neutralny w smaku, a więc idealny zarówno do deserów, jak i głównych dań. Robi się z niego m.in. wegańskie serniki czy jajecznicę. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni hinduskiej, np. do curry. Tofu w dużych kawałkach połącz w nim z papryką, fasolą szparagową, ryżem basmati, mlekiem kokosowym i aromatyczną przyprawą curry madras. Z tofu przyrządzisz także klopsiki. Żeby nadać im miękkości, ser sojowy wystarczy połączyć z ziemniakami oraz płatkami owsianymi, a reszta dodatków to już kwestia upodobań. By nadać klopsikom wyrazistości, dopraw je chili i imbirem, a także dodaj im nieco słodyczy dzięki startej marchewce. Gotując wegański obiad, korzystaj z różnorodnych warzyw. Kolorowy ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to doskonały przykład na to, jak różnorodne i pyszne mogą być wegańskie dania. W kuchni wegańskiej sięgaj także po kasze, komosę ryżową, makarony i orzechy. Poznaj nowe smaki z naszymi przepisami!