Przepisy na Daktyle
10 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Daktyle
Daktyle zachwycają swoim słodkim smakiem. Uwielbiają wygrzewać się w słońcu, najlepiej w klimacie tropikalnym, bo właśnie wtedy smakują najlepiej. Choć kochają suchą i gorącą temperaturę, dobrze zaaklimatyzowały się też w innych częściach świata. To właśnie daktyle kuszą wszystkich swoją słodyczą. Uwaga! Ten smak uzależnia! Przekonaj się sam, co kryje się pod skórką w kolorze bursztynu.
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów! Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkości? Sięgnij więc, po zamienniki dla przetworzonych, gotowych słodyczy. Daktyle sprawdzą się idealnie w formie deseru – zarówno solo, jak i jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Choć małe i niepozorne, mają naprawdę dużo do zaoferowania. Nie daj się oprzeć tej słodyczy!
Na jaką okazję?
Z dodatkiem daktyli przygotujesz deser, który zapewni Ci naturalną słodycz, zastępując łakocie ze sklepowej półki. Wiesz, co jesz i co kryje się w środku! Takie zamienniki pomagają kształtować dobre nawyki, które odgrywają wpływ na nasze samopoczucie i styl życia.
Czy wiesz, że?
Daktyle to jedne z pierwszych uprawianych przez człowieka owoców. Początkowo wykorzystywano je do produkcji wina. Ze względu na dużą ilość cukrów prostych (podobnie jak winogrona) owoce szybko się fermentują. W krajach arabskich z daktyli wyrabia się miód, który wpisuje się w grono tamtejszych przysmaków.
Dla urozmaicenia:
Co powiesz na to, aby rozpocząć dzień od posiłku, który doda Ci energii na długo? Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami to dobry wybór! A kiedy nadejdzie pora lunchu, sięgnij po przepis na sałatkę kuskus z dynią i daktylami. Baw się smakami i twórz słodko-słone kompozycje, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis.