Przepisy na dania i potrawy z migdałami
132 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Migdały
Migdały – delikatne w smaku, przyjemnie chrupiące, o ciekawym wyglądzie… Między innymi to te cechy sprawiają, że chętnie sięgamy po te bakalie. Zebrane przez nas przepisy z ich użyciem to receptury na dania łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim - niezwykle smaczne! Znajdziesz tu przepisy na migdały podane na śniadanie, obiad, kolację czy wieczór przy grillu. Sięgnij po któryś z nich, a na pewno tego nie pożałujesz.
Dla kogo?
Migdały to doskonały produkt dla każdego zwolennika kulinarnych eksperymentów. Dzięki ich dodatkowi w daniach zdobędziesz uznanie w oczach swoich gości. Któż mógłby oprzeć się skosztowaniu roszponki z indykiem, truskawkami i serem pleśniowym w migdałach czy tarty z korzenną gruszką i masą migdałową? Niebo w gębie!
Na jaką okazję?
Zdecydowanie na szczególną! Potrawy z wykorzystaniem migdałów to dobry wybór zawsze wtedy, gdy musisz przygotować coś specjalnego. Zaserwuj 3-daniowy obiad składający się z zupy kremu z marchewki i migdałów, nuggetsów z ryby (możesz do nich podać opiekane ziemniaczki, frytki lub… co tylko chcesz) oraz deseru – postaw na ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym. Aż ślinka cieknie!
Czy wiesz, że?
Możemy wyróżnić dwie odmiany migdałów: słodką, uprawianą na większą skalę, i gorzką, uprawianą znacznie rzadziej. W kuchni zastosowanie mają głównie słodkie migdały. Wytwarza się z nich chociażby marcepan czy oryginalny napój zwany orszadą. Ten rodzaj migdałów ma również zastosowanie w branży kosmetycznej. Migdały gorzkie stosuje się natomiast do produkcji oleju migdałowego i esencji stosowanych w przemyśle spożywczym.
Dla urozmaicenia
Migdałów możemy także używać do dekoracji ciast. Najczęściej ozdabiamy nimi tradycyjne wielkanocne mazurki i baby, ale świetnie nadadzą się również do innych słodkości. Da się je kupić w różnych formach, chociażby takich jak prażone, solone, w płatkach czy blanszowane. Które dziś wybierzesz dla siebie?