Dania i potrawy z orzechami laskowymi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z orzechami laskowymi

57 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechy laskoweOrzechy laskowe

Wielu z nas orzechy laskowe kojarzą się z dzieciństwem. Te zbierane prosto spod leszczyny rosnącej w pobliskim lasku czy na babcinym podwórku, a później „tłuczone” wspólnymi siłami smakowały zdecydowanie najlepiej! Nic dziwnego! To właśnie w takiej postaci powinny być spożywane: pozbawione łupiny tuż przed zjedzeniem. Dzięki temu są po prostu smaczniejsze, a także świeższe. Orzechy laskowe warto włączyć do swojej codziennej diety i dodawać do rozmaitych przepisów. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Orzechy laskowe posmakują wielbicielom ciekawych słodkości. Lody czekoladowe z orzechami i miodem, a także moczka śląska to desery, które niejednemu przypadną do gustu. Entuzjaści wytrawniejszych dań również znajdą tu coś dla siebie – sałatka z gruszkami czy serem kozim z pewnością wzbudzi zachwyt.

Na jaką okazję?

Orzechy laskowe dodadzą oryginalności różnorodnym potrawom. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas oficjalnych spotkań, takich jak ślub, chrzest czy jubileusz. Przepisy na pieczony schab pod pierzynką z majonezu, zapiekaną mozarellę czy lwowskie, faszerowane śliwki dodadzą sznytu także każdej innej, nawet mniej uroczystej okazji.

Czy wiesz, że?

Roczna produkcja orzechów laskowych na świecie wynosi ok. 600–750 tys. ton. Większość orzechów pochodzi z Turcji. Poza tym wiele z nich uprawia się w rejonach Kaukazu, Włoch, Stanów Zjednoczonych oraz Hiszpanii.

Dla urozmaicenia

Zainspiruj się także innymi naszymi przepisami. Jeśli wolisz orzechy laskowe od włoskich czy nerkowców, a chciałbyś wypróbować któreś z dań właśnie z ich użyciem – nie krępuj się! Śmiało wykorzystaj te, które bardziej Ci odpowiadają. Gotowy na kulinarne eksperymenty?