Dania i potrawy z orzechami piniowymi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z orzechami piniowymi

38 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechy pinioweOrzechy piniowe

Niewielkie i niepozorne, a jakie zaskakujące! Orzeszki piniowe, bo o nich mowa, to produkt niezwykle pożądany. Dobrze komponują się z suszonymi pomidorami (wypróbuj przepis na piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów lub steki wołowe w marynacie), ale także innymi warzywami. Dowodem na to są chociażby grillowane bakłażany. Czujesz się zachęcony do skosztowania któregoś z tych dań? Zakasaj więc rękawy i wypróbuj je jeszcze dziś – na pewno nie pożałujesz i wrócisz do nas po więcej apetycznych inspiracji.

Dla kogo?

Znajdzie się tu wiele przepisów dla wielbicieli ciekawych sałatek. Propozycje takie jak sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii czy z makaronem penne i chorizo to świetne opcje właśnie dla nich.

Na jaką okazję?

Na każdą okazję! Wśród przepisów z wykorzystaniem orzechów piniowych znajdziesz coś na śniadanie (zarówno to weekendowe, bardziej leniwe, jak i zabiegane, w ciągu tygodnia), obiad (codzienny lub uroczysty) i kolację (szybką lub wykwintną). Co dziś wybierzesz dla siebie?

Czy wiesz, że?

Orzechy piniowe, tzw. piniole, to obrane z łusek i jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. W podłużnych szyszkach, których wysokość dochodzi nawet do 15 cm, potrafi kryć się do 100 takich orzeszków. Cechują się one dużą wartością odżywczą i są cennym pożywieniem nie tylko dla ludzi, ale też zwierząt. Najczęściej spożywamy je w postaci solonej oraz prażonej, ale jak najbardziej można je jeść także w stanie surowym.

Dla urozmaicenia

Orzeszki piniowe możesz wykorzystać zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Dziś ich kupienie nie jest problemem. Orzeszki piniowe znajdziesz praktycznie w każdym większym sklepie lub w tym ze zdrową żywnością.