Przepisy na dania i potrawy z orzeszkami ziemnymi
51 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Orzeszki ziemne
Solone, prażone, zatopione w karmelu lub jeszcze w łupinkach – orzeszki ziemne możemy kupić pod wieloma postaciami! Choć idealnie wypadają w roli samodzielnej przekąski, to znakomicie odnajdą się we wszelkich wyrobach cukierniczych, a także jako jeden ze składników wytrawnych dań. Co powiesz na przepis na aksamitnego kurczaka z curry lub kurczaka po indyjsku z orzeszkami ziemnymi? Naszym zdaniem grzech nie spróbować! Sięgnij po jeszcze więcej kulinarnych inspiracji z udziałem tych bakalii. Zapraszamy do gotowania!
Dla kogo?
Orzeszki ziemne to coś dla tych, którzy lubią potrawy z lekko słodkawą nutą oraz orzechowe desery. Ten bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi powinien przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. A co powiesz na dawkę słodyczy na dobry początek dnia? Tosty z masłem orzechowym polecają się na pyszne śniadanie!
Na jaką okazję?
Zawsze wtedy, kiedy możesz pozwolić sobie na spędzenie w kuchni dłuższego czasu. Potrzebujesz na przykład 90 minut na przygotowanie białej kapusty na sposób chiński albo niecałej godziny, aby wyczarować smakowite na udka z kurczaka po malezyjsku. Co w sytuacji, gdy brak ci chwili na gotowanie? Wypróbuj wtedy przepisy z orzeszkami ziemnymi na dania 15-minutowe: aromatyczne pesto lub kanapkę z tempeh. Szybko, łatwo i smacznie!
Czy wiesz, że?
Zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięła się nazwa orzechów ziemnych? Otóż stąd, że dojrzewają one pod ziemią (na głębokości ok. 5 cm) i należą do gatunku strączkowych. Ciekawe, prawda?
Dla urozmaicenia
Orzeszki ziemne są nazywane również orzechami arachidowymi lub fistaszkami. Kupić je można praktycznie w każdym sklepie, a samodzielnie łupane dają wiele frajdy! Dzięki temu mamy także pewność, że są świeże i zachowują wszystkie cenne właściwości.