Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Owoce morza
Frutii di mare! Jak to pięknie brzmi, prawda? Choć często o nich słyszymy, to niektórym owoce morza wciąż mogą kojarzyć się z czymś egzotycznym i nietuzinkowym. W Polsce z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze, ale także dzięki rosnącej ciekawości świata i chęci poznawania lokalnych przepisów oraz produktów. Rozpocznij już dziś kulinarną podróż po krajach basenu Morza Śródziemnego i sprawdź nasze przepisy na owoce morza!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni śródziemnomorskiej! Duszone, smażone, zapieczone – owoce morza smakują wyśmienicie w każdej postaci! Z udziałem frutti di mare przyrządzisz całą gamę różnorodnych posiłków, które urozmaicą Twój jadłospis. Jeśli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, nic straconego! Z opracowanymi przepisami przygotowane owoców morza będzie prostsze, niż myślisz!
Na jaką okazję?
Owoce morza dobrze czują się w towarzystwie makaronu, ryżu, warzyw czy w formie solo. Co więcej, nie potrzebują długiego czasu przygotowania, dlatego bez problemu może podać je na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
W krajach śródziemnomorskich owoce morza stanowią podstawowy składnik diety. Dzielimy je na mięczaki, skorupiaki oraz inne dary morza – np. wodorosty. We Włoszech jednym z ulubionych dań jest spaghetti con frutti di mare. Do barwienia makaronu wykorzystuje się atrament z kałamarnicy. W Grecji natomiast dużą rolę w kuchni odgrywa ośmiornica, uchodząca za tamtejszy przysmak. Do grona ulubionych owoców morza należą także kalmary – najczęściej smażone z dodatkiem sosu rybnego lub warzywnego. W Hiszpanii natomiast podstawę przekąsek stanowią krewetki, a we Francji daniem popisowym jest homar thermidor – czyli homar w towarzystwie sosu beszamelowego i brandy. Co kraj, to obyczaj! Jak widać, owoce morza stanowią ważny składnik codziennego jadłospisu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do swojej diety. Nie pożałujesz!
Dla urozmaicenia:
Najlepiej sięgaj po świeże okazy owoców morza. W tym celu udaj się do dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jak sprawdzić, czy kupiony przez nas produkt nie jest nieświeży? Oto kilka rad! Małże lub inne skorupiaki powinny być lekko rozchylone, a po lekkim uderzeniu, muszla powinna się otworzyć. Kupując homara, sprawdzajmy, czy na pancerzu nie ma plam. Przygotowując krewetki, pamiętaj o zdjęciu pancerza i wyjęciu cienkiej nitki – jelita, które znajduje się na grzbiecie.