Przepisy z arbuzem
24 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Arbuz
Obok arbuza nie można przejść obojętnie. Nie chodzi wyłącznie o duży rozmiar i charakterystyczną, dwukolorową skórkę, na której widać ciemny i jasny odcień zielonego. Choć miąższ arbuza składa się w około 90% z wody, nie brakuje mu fantastycznego smaku, który doceniany jest nie tylko w największe upały. Pięknie wygląda na talerzach i potrafi zamienić zwykły deser lub podwieczorek w egzotyczną ucztę. Z arbuzem łatwo będzie się zaprzyjaźnić.
Dla kogo?
Arbuz cechuje się słodkim, ale zarazem orzeźwiającym smakiem, więc powinni po niego sięgać wszyscy, którym letnie upały dają się we znaki. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na ugaszenie pragnienia. Arbuzowy koktajl stanie się przebojem, i to nie tylko wakacyjnym! Podawać arbuza można na różne sposoby, więc uwielbiają go kulinarni artyści, którym zależy na tym, by ich posiłki prezentowały się zjawiskowo.
Na jaką okazję?
Kawałki arbuza efektownie wyglądają w letnich, owocowych sałatkach. Najlepiej smakują na świeżym powietrzu, więc tym razem przenieście się do ogrodu lub na taras. Pamiętajcie o arbuzie podczas pikniku! Pokrojony na trójkątne kawałki nie potrzebuje już żadnych dodatków. Proste w obsłudze dania są kluczowe podczas biesiad w plenerze. Jeśli zależy Wam na smakołyku-niespodziance, połączcie arbuz z serem feta. Słodkie i słone smaki będą idealnie zrównoważone.
Czy wiesz, że?
Arbuz pochodzi z Afryki Południowej i zaliczany jest do roślin dyniowatych. Spoglądając na jego kształt oraz rozmiar, można być pewnym rodzinnego podobieństwa.
Dla urozmaicenia:
Po zmiksowaniu soczystego miąższu arbuza polecamy umieścić go w niewielkich pojemniczkach w zamrażarce. To niezwykle prosty sposób na samodzielnie zrobienie domowego sorbetu. Dla wzbogacenia smaku do koktajlu przed schłodzeniem można dodać sok z cytryny lub pomarańczy.