Przepisy na Figi | Przepisy.pl pixel

Przepisy z figami

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FigiFigi

Pora na egzotykę w kuchni! Znane od starożytności figi przez wieki były traktowane jako największe dobro. I choć minęło wiele lat, drzewa figowe wciąż zdobią tereny o suchym i ciepłym klimacie. Niech nie zmyli Cię stare powiedzenie… chociaż figa z makiem nie zwiastuje wiele dobrego, to w formie solo nie może ujść Twojej uwadze!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów owoców. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, najwyższa pora włączyć je do swojego jadłospisu! Figi sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i nieco bardziej wytrawnych. Figa jest rozkosznie słodka, miękka i rozpływająca się w ustach – czy dalej trzeba Cię namawiać? Do tego smaku wraca się wiele razy i za każdym razem odkrywa coś nowego.

Na jaką okazję?

Figi w każdej postaci sprawdzą się jako pyszna przekąska. Miej je zawsze przy sobie, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W wersji suszonej figi wykorzystywane są do kanapek, sałatek czy makaronów. Świetnie odnajdą się również jako dodatek do deserów. Te świeże natomiast służą do produkcji smakowitych kompotów.

Czy wiesz, że?

Przy wyborze fig należy kierować się m.in. ich kolorem. Te świeże odznaczają się ciemną, niemal czarną barwą. Owoce powinny być w jednolitym kolorze, bez żadnych przebarwień. Co więcej, dojrzała figa jest miękka, jednak palce nie powinny całkowicie zapadać się po dotknięciu owocu. Kupujmy te figi, które mają kawałek łodygi, dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Dla urozmaicenia:

Figi idealnie sprawdzą się podczas śniadania. Nie wierzysz? Sprawdź to sam! Co powiesz na przepis na kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami? Pozycją godną uwagi są również kanapki z twarożkiem, miodem i figą lub kanapka z ricottą, figami i orzeszkami pinii. Wszystko według upodobania! Skusisz się?