Dania i potrawy z gruszek | Przepisy.pl pixel

Przepisy z gruszką

73 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GruszkaGruszka

Podejrzewamy, że nikt nie lubi obiecywania gruszek na wierzbie, ale gruszki w kuchni? To już zupełnie co innego! Trudno nie zostać fanem tych smacznych owoców o przyjemnym zapachu i ogromnej liczbie zastosowań. Stawiacie na tradycyjny kompot czy szykowne zestawienie gruszek z gorgonzolą? Macie ochotę na deserową tartę z gruszkami czy może dostojną gęś faszerowaną owocami? Nikt nie wstanie od stołu rozczarowany!

Dla kogo?

Gruszki to jedne z najbardziej swojskich owoców, więc zadowolą kucharzy, którzy cenią lokalne przysmaki z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego dostawcy. Dostępne są odmiany letnie, jesienne oraz zimowe, więc na niedobór gruszek raczej nie można narzekać. Ich wybornym smakiem będziecie cieszyć się długo – my zadbamy o to, by nie zabrakło pomysłów na ich apetyczne przyrządzenie.

Na jaką okazję?

Aż przypomina się początek dziecięcej rymowanki: wpadła gruszka do fartuszka… Nic dziwnego, przygotowanie gruszek jest dziecinnie proste. Dzięki nim wzbogacicie swoje śniadania, zwłaszcza owsiankę i puszyste placuszki. Pasują nawet do omletów! Choć nie kojarzą się z egzotycznymi produktami, można dorzucić je do koreańskiego kimchi. Słodko-pikantne smaki zrewolucjonizują Wasz jadłospis! Kawałki gruszek owinięte boczkiem staną się interesującą przystawką, a w czasie podwieczorku eksperymentujcie z crumble z gruszkami, czyli owocami schowanymi pod chrupiącą kruszonką.

Czy wiesz, że?

Piękna Helena to nazwa słynnego, francuskiego deseru, w którym pierwsze skrzypce grają obgotowane w syropie gruszki. Owoce podawane są z sosem czekoladowym, lodami oraz migdałami. Nazwa nawiązuje do popularnej w drugiej połowie XIX wieku operetki pod tym samym tytułem, opowiadającej losy Heleny Trojańskiej.

Dla urozmaicenia:

Zwracajcie uwagę zarówno na smak gruszek, jak i na ich kształt. Przekrojone na pół nie będą potrzebowały zbyt wielu ozdobników, by prezentować się wyjątkowo kusząco. Pieczone gruszki można podawać z ricottą i miodem, orzechami włoskimi, przyprawiać cynamonem oraz imbirem.