Przepisy na Jabłka
265 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Jabłka
Można zaryzykować stwierdzenie, że jabłko to najpopularniejszy element większości pudełek śniadaniowych. Łatwo je przetransportować i zjeść ze smakiem w szkole, w pracy, na pikniku, wycieczce. Każda pora na jabłko jest dobra! Podczas rozwijania swoich kulinarnych umiejętności warto poddawać jabłka nieco bardziej skomplikowanym manewrom. Ich słodki smak pasuje do wytrawnych składników. Owoce można ucierać, smażyć i piec, zamieniając je w fenomenalne potrawy.
Dla kogo?
Dopiero zaczynacie naukę gotowania? Proste przepisy na racuchy, ryż zapiekany z jabłkami albo sałatki jarzynowe pozwolą rozwinąć skrzydła i zachęcić do dalszych prób. Dużo śmielej zaczniecie patrzeć na przepisy łączące jabłka z wątróbką, polędwiczkami wieprzowymi i pieczonym schabem. Tarta z kaszanką i jabłkami szybko stanie się daniem popisowym, którego domownicy będą wypatrywać z niecierpliwością. Myślicie, że słynna szarlotka to zadanie dla zawodowych cukierników? Nic bardziej mylnego!
Na jaką okazję?
Pieczone jabłka z łatwością przygotujecie nad ogniskiem w letnie wieczory. Bardziej elegancką wersję tego dania przyrządzicie w piekarniku – w takich warunkach można zaszaleć z dodatkami pokroju cynamonu, goździków, rodzynek, miodu, dżemu, a nawet sosu waniliowego. Przepisy na jabłka bez problemu dopasujecie do swoich umiejętności, kuchennych zapasów i okoliczności. Surówki i sałatki z jabłkiem staną się ulubionym dodatkiem do obiadu. Możecie włączyć je do przepisów na burgery albo pieczoną kaczkę – jabłka zawsze są w modzie.
Czy wiesz, że?
Jabłka mają jedną, drobną wadę. Po pokrojeniu dość szybko ciemnieją, ale i z tym można sobie błyskawicznie poradzić. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Dla urozmaicenia:
Jabłka nadają się do nadziewania. W tego typu frykasach można ukryć najróżniejsze składniki, które stworzą spójną kompozycję. Spróbujcie wariantu z mielonym mięsem, drobiowym, żółtym serem, cebulą i śmietaną kremówką.