Dania i potrawy z jagodami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jagody

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JagodyJagody

Wakacyjnych hitów nie trzeba szukać w radiostacjach. Letnim przebojem, którego nie można mieć dosyć, są… jagody! Dostępne zazwyczaj od czerwca do sierpnia, stanowią gratkę dla fanów leśnych przysmaków. Do wakacji daleko? Nic nie szkodzi, ponieważ jagody nadają się do robienia przetworów i mrożenia. Ich wyśmienitym smakiem możemy cieszyć się nawet w grudniu.

Dla kogo?

Na jagody skusi się każdy łasuch. Drobne owoce pierwszorzędnie smakują solo, a od takiej przekąski łatwo się uzależnić! Okazują się bardzo apetycznym i bardzo kolorowym nadzieniem do pierogów. Uśmiechy szybko staną się fioletowe, co dla wielu osób będzie dodatkową atrakcją podczas posiłku. Nie zapominajcie o kultowych jagodziankach albo pampuchach z owocowym dodatkiem. Niektóre przepisy na jagody nigdy się nie starzeją, a powroty do nich to sama przyjemność.

Na jaką okazję?

Ciasta i bułeczki drożdżowe z jagodami uprzyjemnią każdy moment. Możecie zajadać je na leśnej polanie podczas urlopu albo w trakcie przerwy od codziennych obowiązków. Luźna, wakacyjna atmosfera sprzyja spotkaniom w większym gronie – uraczcie gości jagodową zupą. Co podać do picia w przerwie podczas bawienia się w berka lub chowanego w ogrodzie? Kompot jagodowy – nie może być inaczej!

Czy wiesz, że?

Nie każdy ma możliwość wybrać się na poszukiwanie jagód do lasu. Na szczęście w sezonie letnim z łatwością można je znaleźć na targach i w warzywniakach. Zwróćcie uwagę na to, że jagody zazwyczaj sprzedawane są w litrach, nie na wagę. Dobrze wiedzieć, że 1 litr owoców waży około 0,52–0,58 kilograma.

Dla urozmaicenia:

Nic tak nie poprawia humoru w ponure dni jak słoik jagodowych przetworów. Z dojrzałych jagód można robić dżemy i konfitury, które zamienią się w fantastyczny dodatek do kremów, lodów, babeczek, ciast i naleśników. Robiąc przetwory, jagody dobrze łączyć z kwaśnymi owocami, np. żurawiną, porzeczką lub jeżyną.