Przepisy na Oliwki
101 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Oliwki
Według greckiej mitologii drzewo oliwne podarowała ludzkości Atena – bogini mądrości. Tym razem, zamiast wczytywać się w opowieści o pierwotnych bóstwach, proponujemy zajrzeć do książek i notatników kucharskich z południa Europy. Znajdziecie w nich niezliczoną liczbę przepisów, w których oliwki grają główną rolę. Grecka sałatka, włoska pizza i hiszpańska paella to dopiero rozgrzewka!
Dla kogo?
Oliwki są niewielkimi owocami o specyficznym, kwaśno-gorzkim smaku. Z tego względu niektórzy smakosze potrzebują więcej czasu, by w pełni się do nich przekonać. Macie w swoim otoczeniu takich sceptyków? Poczęstujcie ich pizzerinkami lub podpłomykami z warzywami i oliwkami. Fantastycznie wypadają w połączeniu z większością serów krowich, owczych i kozich. Oliwki to pyszne uzupełnienie pieczonych warzyw. Nie można ich nie lubić – wystarczy znaleźć odpowiedni przepis!
Na jaką okazję?
Podkręcą smak najprostszego sosu pomidorowego, który przygotujecie w mgnieniu oka. Wiadomo, że zdarzają się takie momenty, kiedy każda minuta jest ważna, a lepiej zjeść smaczne, oliwkowe danie niż konia z kopytami. Możecie oglądać zdjęcia, by przypomnieć sobie wakacje nad Morzem Śródziemnym, ale nic tak nie przybliży Was do południowej atmosfery jak ciabatta z oliwkami, bakłażanem i papryką, pasta z owocami morza albo oliwkowo-szpinakowy quiche.
Czy wiesz, że?
Uprawa owoców to zadanie dla cierpliwych. Drzewa oliwne rozwijają się powoli, na upragnione oliwki czeka się nawet kilkadziesiąt lat. Są za to roślinami długowiecznymi. Na Krecie można zobaczyć najstarsze drzewo oliwne, którego wiek szacuje się na 4 tysiące lat.
Dla urozmaicenia:
Skorzystajcie z prowansalskiego sposobu na oliwki i zamieńcie je w tapenadę. To pasta z czarnych oliwek, w której podstawowym składzie pojawiają się także kapary i oliwa. Smak można wzbogacić czosnkiem, anchois i tymiankiem.