Przepisy z żurawiną
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Żurawina
Przetwory z żurawiny cieszą się popularnością. Często kojarzona jest jako dodatek do serów, zwłaszcza swojskiego oscypka. Czy na tym smaczne zastosowanie niewielkich, okrągłych owoców się kończy? W żadnym razie! Co prawda przez swój cierpki smak owoce żurawiny mogą nie wzbudzać powszechnego entuzjazmu po pierwszym gryzie, lecz znamy mnóstwo patentów na to, jak sobie z nimi poradzić. Zapraszamy do stołu!
Dla kogo?
W gotowaniu nie chodzi tylko o to, żeby napełniać burczące brzuchy. Równie dużą satysfakcję przynosi poznawanie nowych produktów lub tworzenie nieoczywistych połączeń smakowych. Z żurawiną będzie to osiągalne dla każdego kucharza, niezależnie od poziomu umiejętności. Zacznijcie od zawinięcia oscypka z żurawiną w naleśnik, następnie przejdźcie do podania brukselki z owocami. Zrobienie pasztetu z żurawiną lub szykownej szynki nie będzie stanowiło żadnego problemu.
Na jaką okazję?
Żurawinę można dodawać do prawie wszystkiego, więc okoliczności do jej spróbowania także nie zabraknie. Nie trzeba szukać w kalendarzu szczególnych dat i świąt. Stanie się fantastycznym elementem ulubionych zrazów albo roladek schabowych, które z powodzeniem zaserwujecie w najzwyklejszy dzień. Potrzebujecie czegoś z efektem „wow”? Z żurawiny przygotujcie sos do mięsa z dzika lub królika. Kapitalnie smakuje z kiszoną kapustą i grzybami. Nie od dziś wiadomo, że pieczona kaczka i owoce do wyborna kombinacja. Od teraz niech nie zabraknie w niej żurawiny.
Czy wiesz, że?
Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Nazwę, która do dziś jest w użyciu, nadali jej europejscy osadnicy, którzy przybyli do Nowego Świata w XVII wieku. Uznali, że kształt kwiatów przypomina sylwetkę żurawia.
Dla urozmaicenia:
Słynny sos Cumberland w oryginalnych przepisach przygotowywany jest na bazie żurawiny. Smak sosu dobrze jest wzbogacić sokiem pomarańczowym, goździkami, cynamonem i skórką z pomarańczy.