Dania i potrawy z sandacza | Przepisy.pl pixel

Przepisy na sandacza

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SandaczSandacz

Pełna nazwa ryby to sandacz pospolity, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawy z sandacza będą nietuzinkowe! Jasne mięso ryby jest soczyste, jędrne i bardzo delikatne w smaku. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że współgra z wieloma dodatkami. Zaopatrzcie się w aromatyczne zioła i poznajcie nasze smakowite sposoby na podanie tej wyjątkowej ryby. Wygląda na to, że sandacz ma szansę zostać stałym elementem niejednego menu.

Dla kogo?

Konieczność wcześniejszej rezerwacji miejsca, hałas i niekiedy długi czas oczekiwania na obsługę sprawiają, że nie każdy jest fanem jedzenia na mieście. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich domatorów – potrawy, w których składzie znajdzie się sandacz, mogą śmiało konkurować z rarytasami z renomowanych lokali.

Na jaką okazję?

Jeśli nie jadacie ryb na co dzień, z sandaczem łatwo będzie zmienić te nawyki. Jednocześnie jest produktem, który stanie się ozdobą świątecznego stołu. Podczas kolacji wigilijnej króluje karp, więc może podacie sandacza z okazji świąt wielkanocnych? Tradycyjne pieczenie i schaby chwilowo odejdą w zapomnienie. Przygotowujecie uroczysty posiłek z okazji rocznicy ślubu lub zdanego śpiewająco egzaminu? Niech na liście gości nie zabraknie apetycznej ryby.

Czy wiesz, że?

Badania archeologiczne prowadzone w osadzie Wolin udowodniły, że sandacz był popularnym składnikiem w jadłospisie ludności żyjącej na tych terenach w IX-XIII wieku. W kolejnych stuleciach jeszcze bardziej doceniano jego walory. Funkcjonował jako prawdziwy rarytas i jedna z najdroższych ryb dostępnych na rynku.

Dla urozmaicenia:

Gotowane lub duszone mięso sandacza dość szybko się rozpada. Z tego względu dużo lepszym pomysłem jest jego grillowanie oraz pieczenie w folii, papilotach lub naczyniu żaroodpornym. W ramach podstawowych dodatków potrzebne będą pieprz, sól, czosnek, koper i sok z cytryny. Dla spotęgowania aromatu używajcie rozmarynu, tymianku i szałwii.