Przepisy na Fenkuł
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Fenkuł
Fenkuł, koper włoski oraz koper słodki – wiele nazw i wiele pysznych zastosowań. Mimo że jest bliskim kuzynem popularnego kopru ogrodowego, wielu kucharzy jest dopiero na etapie pierwszych doświadczeń i stopniowego poznawania warzywa. Co powiecie na to, by trochę podkręcić tempo? Nie będziecie żałować!
Dla kogo?
Hasło i idea „zero waste”, czyli brak marnowania, są Wam szczególnie bliskie? Tym bardziej powinniście zainteresować się fenkułem. W jego przypadku odpadków zostanie niewiele. Jadalne są zarówno zielone liście, okazała bulwa, jak i owoce, które ze względu na wygląd często nazywa się nasionami. Gotowanie będzie nie tylko pomysłowe, ale też niebywale smaczne. Koper włoski wyróżnia się anyżkowym zapachem i lekką słodyczą. Odświeży wizerunek ulubionych dań, które do tej pory w niezmienionej formie pojawiały się na Waszych stołach.
Na jaką okazję?
Fenkuł można jeść na surowo, lecz w okresie jesienno-zimowym na myśl przychodzą głównie rozgrzewające potrawy. Tym razem zamiast sałatki w czasie spotkania i wieczornych pogaduszek ze znajomymi podajcie pieczone lub grillowane bulwy. Poszatkowane liście fenkułu będą fenomenalnym dodatkiem do rosołu, a nic tak nie podnosi temperatury, jak ta tradycyjna zupa. Nie zapominajcie o nim w cieplejsze dni. Koper włoski to intrygujący dodatek do chłodnika oraz sałatek pełnych chrupiących warzyw i soczystych owoców.
Czy wiesz, że?
Fenkuł wydaje się kulinarną nowinką? Nic podobnego! Na terenach Mezopotamii był znany już 5 tysięcy lat temu. Przepadali za nim starożytni Grecy i Rzymianie. W XVI-wiecznej Europie był powszechnie dostępny, więc stanowił ważną część menu biedniejszych warstw społecznych.
Dla urozmaicenia:
Aromatyczne właściwości kopru włoskiego sprawiają, że sprawdza się znakomicie jako przyprawa potraw rybnych. Można dodawać go do wywarów lub obłożyć cienkimi plastrami pieczone ryby.