Dania i potrawy z groszkiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Groszek

63 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GroszekGroszek

Potrawom brakuje kolorytu? Czas dorzucić do nich hojną porcję groszku. Piękna, zielona barwa niewielkich, okrągłych nasion pomoże w tworzeniu kulinarnych dzieł sztuki. Kusić będą zarówno wyglądem, jak i smakiem. Groszek włączajcie nie tylko do sałatki jarzynowej i słynnej mieszanki z marchewką pokrojoną w kostkę. Ziarnko do ziarnka, a zbierze się całkiem dużo przepisów na jeszcze ciekawsze zastosowanie strączka. Poznajcie je razem z nami.

Dla kogo?

Groszek uważany jest za jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Korzystajcie z tej możliwości, kiedy kiszki marsza grają, a nie macie zbyt wiele czasu na szykowanie wykwintnego obiadu. Nie każdy jest kucharzem z powołania, a zapas zielonego groszku znacznie ułatwi i uprzyjemni codzienne przygotowywanie posiłków.

Na jaką okazję?

Niespodziewani goście zapowiedzieli się, że wpadną w odwiedziny za pół godziny? Chwytajcie za groszek, by w kilkanaście minut zrobić wyborną sałatkę z dodatkiem jajka i czerwonej cebuli. Zanim usłyszycie dzwonek do drzwi, będziecie już relaksować się przy filiżance ulubionej herbaty. Groszek stanie się Waszym wiernym sprzymierzeńcem. W lecie przyrządzicie wyśmienite, zielone chłodniki, a w zimie z mrożonego groszku, przygotujcie rozgrzewające kremy groszkowe i zupy jarzynowe.

Czy wiesz, że?

Groszek został odkryty na terenach Chin oraz Indii. Do dziś można trafić na dziko rosnące rośliny na południu i zachodzie Azji. Do Europy groszek zawitał w średniowieczu, a jednym z jego słynnych wielbicieli był francuski władca Ludwik XIV – Król Słońce.

Dla urozmaicenia:

Wart degustacji jest groszek cukrowy. Ojczyzną tej odmiany również są Chiny. Co w niej takiego niezwykłego? Jest na tyle delikatna, że można spożywać ją wraz ze strąkami. Okażą się one atrakcyjnym uzupełnieniem orientalnych potraw smażonych oraz zup, w tym ramenu.