Dania i potrawy z kapusty kiszonej | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kapusty kiszonej

99 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta kiszonaKapusta kiszona

Z czym kojarzą się wam dania z kapusty kiszonej? Zapewne z bigosem, farszem do pierogów, surówką obiadową oraz kapuśniakiem. Kapusta kiszona surowa to jedna z najpopularniejszych form podania kapusty. Zwróćcie jednak uwagę, że pomysłów, co zrobić z kapusty kiszonej, jest znacznie więcej! Przekonacie się o tym, zagłębiając się w przepisach z kapustą kiszoną, jakie dla was zebraliśmy. To nie tylko klasyczne dania kuchni polskiej, ale także ruloniki francuskie z kiełbasą, kapustą kiszoną i curry czy aromatyczny gulasz mięsny. Możliwości na to, co z kapusty kiszonej można zrobić, są niemal nieograniczone!

Dla kogo? Dania z kiszonej kapusty posmakują każdemu! Spełnią kulinarne oczekiwania miłośników mięsa, ale także wegetarian, szukających pomysłów na urozmaicenie codziennej diety.

Na jaką okazję? Z uwagi na ogromną różnorodność, potrawy z kapusty kiszonej sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Są także obowiązkowym elementem menu świątecznego.

Czy wiesz, że? Kapusta kiszona i kwaszona znacznie różnią się od siebie. Chodzi przede wszystkim o sposób przygotowywania. W przypadku kiszonek proces fermentacji przebiega naturalnie, po dodaniu soli oraz przypraw. Kapusta kwaszona z kolei swój smak uzyskuje dzięki dodatkowi octu.

Dla urozmaicenia: Do dań, w których główną rolę odgrywa kapusta kiszona, przepisy wymagają dodania licznych przypraw. Nie zapomnijcie o kminku i koperku, które świetnie komponują się z kwaśnym smakiem kapusty. Kapusta kiszona przepis