Dania i potrawy z karczocha | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Karczochy

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarczochyKarczochy

Karczochy to warzywo, które wygląda jak kwiat nie z tej ziemi. Na stoiskach targowych wypatrujcie go na przełomie wiosny i lata. Twarde, zielone liście z fioletowym odcieniem skrywają serce karczocha, do którego, wbrew pozorom, wcale nie jest trudno się dostać. Warto podjąć to wyzwanie, ponieważ karczochy wyniosą przygotowywane posiłki na zupełnie nowy poziom smakowitości.

Dla kogo?

Jeśli uważacie, że nie macie serca do gotowania, pierwsza degustacja samodzielnie przyrządzonego karczocha diametralnie zmieni Wasze zdanie. Rozpoczynanie nauki gotowania od prostych, ale efektownych przepisów tylko pobudza apetyt i mobilizuje do stawiania w kuchni kolejnych kroków. Niech towarzyszą Wam nieskomplikowany makaron z karczochami, kolorowe sałatki, omlety i frittaty.

Na jaką okazję?

Najsmaczniejszą częścią karczocha jest jego serce, więc nadaje się perfekcyjnie na romantyczne kolacje we dwoje. Wcale nie trzeba robić rezerwacji w eleganckim lokalu z co najmniej kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Karczochy będą jeszcze lepiej smakować w kameralnej atmosferze i z dodatkiem sosu holenderskiego lub oliwkowego dipu. Elegancka przystawka, a po niej czas na danie główne. Swojej drugiej połówce zaimponujecie wybornym risotto z karczochami. Przepis przydatny nie tylko w Walentynki!

Czy wiesz, że?

Do jedzenia karczochów nie potrzeba sztućców. Bez obaw, nie stracą na swojej wykwintności. Odrywanie pojedynczych listków palcami jest dużo wygodniejszym i wydajniejszym sposobem dostania się do warzywnego wnętrza.

Dla urozmaicenia:

Nic tak nie pomoże wczuć się we włoski klimat jak przyrządzenie carciofi alla romana, czyli karczochów po rzymsku. Danie króluje latem w domach i restauracjach. Karczochy faszerowane są świeżą natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie umieszczane w głębokiej patelni i duszone w otoczeniu wody oraz białego wina.