Dania i potrawy z kukurydzy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na kukurydzę

104 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KukurydzaKukurydza

Mimo że bywa nazywana złotem Ameryki, kukurydzę spożywa się w najróżniejszych formach na całym świecie. Stanowi jeden z podstawowych produktów kuchni meksykańskiej i teksańskiej – to nie ulega żadnej wątpliwości. W Afryce mąkę kukurydzianą wykorzystuje się do produkcji rozmaitych placków i kleików. Znajdziecie ją w azjatyckich recepturach. Również w Polsce dawno przestała być traktowana jako egzotyczna nowinka. To idealny moment, by poznać mniej oczywiste, kukurydziane przepisy.

Dla kogo?

Każdy fan chrupiących przekąsek jest z kukurydzą w formie popcornu doskonale zaznajomiony. Podczas organizowania wieczoru filmowego w domowym zaciszu ciekawiej będzie postawić na kolby kukurydzy podane na gorąco z dodatkiem masła, pieprzu oraz soli. Opiekana kukurydza w panierce złożonej z aromatycznych przypraw i pokruszonych płatków kukurydzianych zrobi wrażenie na wszystkich domownikach. Tortille w wersji mini z nadzieniem warzywnym lub mięsnym też się sprawdzą.

Na jaką okazję?

Podejrzewamy, że wiele osób zdążyło przyzwyczaić się do dorzucania złocistych ziarenek kukurydzy do różnorodnych sałatek. Świetnie prezentują się w połączeniu z niewielkimi pierożkami tortellini, tuńczykiem, makrelą, drobiem, kapustą pekińską, sałatą, kiełkami, pomidorami… Wymieniać można długo, bo kukurydza pasuje do większości zestawów. Najbliższy posiłek zamieńcie w wyjątkową ucztę, modyfikując swoje podejście do kukurydzy. Przygotujcie gęstą zupę krem o słonecznym kolorze, naleśniki w stylu meksykańskim albo kumpira – ziemniaka nadziewanego kuszącymi dodatkami.

Czy wiesz, że?

W Ameryce Środkowej znaleziono sposób, by kukurydzę nie tylko jeść, ale także pić. Atole to gęsty napój, serwowany na gorąco. Pierwotny przepis zawierał tylko mąkę kukurydzianą i wodę. Obecnie przyrządza się go także z kakao, anyżem, wanilią, chili, orzechami.

Dla urozmaicenia:

Włoskim sposobem na kukurydzę jest polenta. To specjał, którego podstawą jest mąka lub kaszka kukurydziana, gotowana w wodzie aż do uzyskania bardzo gęstej masy. Dla dodatkowych walorów można ją usmażyć lub grillować, a następnie podawać jako część dania głównego.