Przepisy na ogórki
259 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Ogórek
Ogórek, ogórek, zielony ma garniturek… Ma też wiele do zaoferowania każdemu kucharzowi niezależnie od stopnia kulinarnego wtajemniczenia. Pomimo tego, że w znacznej części składa się z wody, codzienne i odświętne przygotowanie posiłków bez ogórka nie byłoby kompletne. Jest w stanie nadać potrawom przyjemną, odświeżającą nutę. To ważne nie tylko podczas letnich upałów.
Dla kogo?
To prawdopodobnie jeden z najprostszych w obsłudze produktów. Młode ogórki o cienkiej skórce wystarczy dokładnie umyć i już można przystąpić do konsumpcji. Pozostawienie ich nieobranych nie wpłynie negatywnie na walory smakowe. Wręcz przeciwnie! Dodatkowo plasterki ogórków z ciemnozieloną skórką wyglądają bardzo dekoracyjnie w sałatkach, surówkach, a nawet lemoniadzie. Już nikt nie będzie mógł powiedzieć, że podczas gotowania używacie dróg na skróty.
Na jaką okazję?
Kameralny obiad w niezobowiązującej atmosferze w towarzystwie najbliższych? W ramach pierwszego dania podajcie ogórkowy chłodnik. Oto hit letniego menu. Buchający piekarnik już nie będzie pretekstem do zaprzestania samodzielnego przygotowywania posiłków. Mizeria to absolutny klasyk, ale czasem warto zamienić ją na grecki sos tzatziki. Ogórki pasują do większości warzyw i mięs – zarówno ryb, popularnych wieprzowiny i drobiu, a także bardziej wyszukanej jagnięciny. Ogórki z łatwością dopasujecie do swoich upodobań i konkretnej okazji.
Czy wiesz, że?
Warto mieć ich zapas w kuchni oraz… w łazience. Wyciąg z zielonych ogórków ma właściwości odświeżające i oczyszczające, dlatego często pojawia się w składach kosmetyków.
Dla urozmaicenia:
Nawet najsmaczniejszy produkt może się znudzić, jeśli ciągle jest podawany w ten sam sposób. Macie dość kanapek i sałatek z ogórkiem? Tym razem przygotujcie ogórkowe łódeczki. Ogórek przetnijcie wzdłuż i wydrążcie pestki. W ten sposób pojawi się miejsce na umieszczenie farszu. Można skomponować go z dowolnych dodatków, np. paluszków krabowych, kremowego serka i szparagów.