Przepisy na Szparagi
103 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Szparagi
Spieszcie się, bo sezon na smakowite szparagi trwa zaledwie kilka tygodni. Gdy zobaczycie je w warzywniakach i na straganach, nie miejcie żadnych wątpliwości – zabierzcie je ze sobą do domu, ponieważ tym smakiem trzeba nacieszyć się na zapas. Wiosna i początek lata to idealny czas, by wprowadzić do kuchni sezonowy powiew świeżości.
Dla kogo?
Szparagi sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle szykowne. Nie trzeba być kucharzem-profesjonalistą, by właściwie się z nimi obchodzić. Wyborny smak warzyw poznacie dzięki krótkiemu gotowaniu w wodzie lub na parze. Czego się po nich spodziewać? Szparagi są miękkie, jędrne, ale jednocześnie chrupiące. Jeśli lubicie pieczone potrawy, warzywa owińcie boczkiem, szynką parmeńską lub schwarzwaldzką i wstawcie do pieca na kilkanaście minut. Potrawy z taką prezencją nie powstydziłaby się niejedna restauracja.
Na jaką okazję?
Nie czekajcie na dużą imprezę czy ważną uroczystość. Biorąc pod uwagę krótki czas trwania szparagowego sezonu, nawet zwykłe śniadanie warto zamienić w wykwintny bankiet. Niech nie zabraknie na nim jajek, ponieważ z nimi szparagi tworzą bardzo udany duet. Frittata, jajecznica i omlet ze szparagami to przepis na dobry dzień. W porze obiadu oraz kolacji serwujcie je z jajkami sadzonymi, tartą albo quichem. Szparagom nie brakuje szlachetności, ale ich walory kapitalnie wzbogacają sosy holenderski i beszamelowy.
Czy wiesz, że?
Szparagi znajdziecie w kilku wariantach. Zielone znane są z wyrazistego smaku. Białe uznaje się za dużo delikatniejsze. Rzadziej spotykane, ale bardzo efektowne są szparagi fioletowe. Nie stanowią osobnej odmiany – warzywo przyjmuje tę barwę, zanim stanie się zielone.
Dla urozmaicenia:
Szparagi wspaniale smakują przygotowywane w stylu azjatyckim. W ich obróbce sprawdza się technika stir-fry, czyli krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Do przyprawienia szparagów użyjcie imbiru, chili, czosnku, limonki i masła orzechowego.