Polędwiczki wieprzowe - dania
81 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczka wieprzowa to miękkie, kruche mięso, które doskonale sprawdzi się jako główny składnik wielu dań – nie tylko świątecznych. Najłatwiej przygotować je pieczone, smażone lub duszone w całości, z dodatkiem różnych sosów. Jednym z najczęściej spotykanych sosów, nie tylko do polędwiczek wieprzowych, ale również do innych mięs, jest sos grzybowy. W zależności od okazji, przygotuj go z pieczarek, borowików albo grzybów suszonych. Dobrym dodatkiem, który urozmaici polędwiczki wieprzowe na obiad, będą również sosy na bazie owoców. Spróbuj, jak doskonale smak mięsa podkreśli pikantny sos malinowy na bazie malin, octu balsamicznego, miodu oraz czarnego pieprzu. To połączenie niecodzienne, które nada potrawie wyrazistości i oryginalności. Polędwiczka wieprzowa bardzo dobrze nada się do faszerowania oraz przyrządzania roladek. Przepis na polędwiczki wieprzowe rozpoczyna się od przygotowania mięsa. Na początku rozbij mięso na cienki płat i zawiń w nie np. szpinak, grzybowy farsz albo orzechy. Wieprzowinę podkreślisz również dodatkiem suszonej śliwki oraz oscypka. Tak przygotowana może stanowić alternatywę dla klasycznej pieczeni schabowej. Polędwiczki wieprzowe zrobisz nie tylko w całości. Pokrojone na kawałki będą dobrym składnikiem szaszłyków oraz stroganoffa. Jeśli lubisz mięsa zapiekane z serem, przygotuj eskalopki z mozzarellą i sosem bolognese. Polędwiczki wieprzowe to także dobry składnik do wszelkiego rodzaju makaronów. Pasują zwłaszcza do grubszych jego rodzajów – tagliatelle czy penne. Tagliatelle z polędwiczkami to danie, w którym połączysz ze sobą wiele różnych smaków. Łagodna polędwiczka wieprzowa i delikatna cukinia będą się ciekawie komponowały z wyrazistym wędzonym boczkiem, parmezanem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso z polędwiczki jest dobre na zimno, dlatego może stanowić składnik sałatek. Polędwiczki wieprzowe dobrze łączyć je z miksem sałat, suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i pestkami słonecznika. Smaczny będzie także dodatek prażonych orzechów włoskich. Polędwiczkami wieprzowymi urozmaicisz również klasyczną sałatkę ziemniaczaną z czerwoną cebulą. Mięso na zimno będzie też dobrym dodatkiem do kanapek. Sprawdź nasze propozycje na polędwiczki wieprzowe. Która podoba Ci się najbardziej? Nie raz zdarzyło Ci się wpisywać w przeglądarkę internetową hasła: soczyste polędwiczki wieprzowe przepis lub przepis na polędwiczki wieprzowe w poszukiwaniu tego, pod którym ludzie rozpisują się w samych superlatywach? Pamiętaj, że każdy przepis jest dobry o ile do przygotowania wykorzystasz dobrej jakości mięso. To punkt wyjścia, który umożliwi Ci przygotowanie obiadu idealnego. A jak określić, że polędwiczka wieprzowa jest dobrej jakości? Przede wszystkim po wyglądzie i zapachu. Dobrej jakości mięso nie powinno być sine lub z przebarwieniami. To natychmiast przekreśla udane wojaże kuchenne. O jakość, pochodzenie czy świeżość mięsa warto również zapytać przed zakupem. Po przeczytaniu tego tekstu marzy Ci się polędwiczka wieprzowa? Przepis na jej przygotowanie znajdziesz na naszej stronie. Różne odsłony i pomysły na polędwiczki wieprzowe oraz przepisy mniej i bardziej zaawansowane znajdziesz w tej kategorii.