Przepisy z Mięsa Wieprzowego | Przepisy.pl pixel

Dania z Mięsem Wieprzowym

808 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z wieprzowinąDania z wieprzowiną

Schab, karkówka, żeberka czy roladki – wieprzowina ma różne oblicza. Ponadto, w odróżnieniu do innych mięs, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Możesz ją przygotować na wiele sposobów – piec, smażyć, dusić, gotować i grillować. Podawać z kaszą, makaronem lub w sajgonkach. Wykorzystasz ją do przyrządzenia dań jednogarnkowych, rozgrzewających zup czy galaret. Dania z wieprzowiną to również pulpety, roladki nadziewane grzybami, glonka pieczona, spaghetti z mięsem mielonym oraz krucha karkówka w gęstym sosie. Nie zapomnij także o popularnym kotlecie schabowym z kapustą, który idealnie nadaje się na niedzielny lub świąteczny obiad. Zanim jednak cokolwiek zaczniesz robić z mięsem wieprzowym, należy je przedtem dobrze zamarynować, najlepiej na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. Do marynaty możesz użyć aromatycznych ziół i przypraw, np.: rozmarynu, ziela angielskiego, liści laurowych, zmielonego pieprzu, majeranku i czosnku. Nadal nie wiesz, co przygotować? Zrób schab ze śliwkami i sosem orzechowym, pieczoną karkówkę w sosie cebulowym, sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, kotlety schabowe z pigwą lub bitki z karkówką i cebulą. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, przyrządź Cordon Bleu, czyli szwajcarski kotlet. Sekret wyjątkowego smaku tego dania tkwi w kremowym serze i szynce. Schab oczyść z tłuszczu oraz wszelkich błon. Następnie czyste mięso pokrój w plastry, przykryj je folią i dokładnie rozbij. Na środku kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynkę, a jego krawędzie zwiń do środka, formułując prostokąt. Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe danie koniecznie serwuj w towarzystwie puree z selera. Pamiętaj także o popularnych żeberkach i zrazach z karkówki, które połączysz z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub ziemniakami. Farsz do zrazów skomponujesz z ogórka kiszonego, boczku, cebuli, musztardy i grzybów. Możesz również przygotować jego oryginalniejszą wersję, dodając do zeszklonej cebuli żurawinę. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania z wieprzowiny i przekonaj się, jak wiele smacznych potraw przygotujesz z jej wykorzystaniem!