Dania ze Schabem
151 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Schab
Pieczony, faszerowany i smażony, zwłaszcza w postaci dużych kotletów. Serwowany z kapustą i ziemniakami. Schab to niezwykle popularne w polskiej kuchni mięso wieprzowe. Przygotowywane jest na wiele sposobów: nadziewane suszonymi śliwkami i morelami, w sosie grzybowym lub pieczeniowym. Masz naprawdę dużo możliwości. Jedną z nich jest przyrządzenie pieczeni. Mięso zamarynuj w całości – dobrze wcześniej zrobić w nim nakłucia, by smak przypraw przeniknął w jego głąb. Następnie podsmaż je i upiecz. Podaj z dodatkiem pieczonych warzyw lub surówek. Ciekawe połączenie uzyskasz, serwując do pieczeni surówkę z marchewki i imbiru, schab świetnie nadaje się również do nadziewania w kawałkach. Ze względu na kształt, łatwo się go porcjuje i przyrządza z niego odpowiedniej wielkości kieszonki. Przygotuj do nich farsz np. pieczarkowo-cebulowy i usmaż albo upiecz. Podaj w sosie śmietanowym albo czosnkowym – takie danie to prosta alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Jeszcze inną będą schabowe roladki. Aby je przyrządzić, mięso cienko rozbij, podkładając pod deskę ręcznik lub ściereczkę (unikniesz w ten sposób nadmiernego hałasu). Zacznij rozbijanie od jego brzegów, uważając, by nie rozerwać kawałków. Tak przygotowane przypraw i zawiń z wybranymi dodatkami. Upiecz na grillu lub w piekarniku. Podaj w całości, jako danie obiadowe lub pokrój na niewielkie kawałki – dzięki temu uzyskasz przystawkę albo przekąski do serwowania na zimno. Jeśli użyjesz różnokolorowych dodatków, np. czerwonej papryki, ogórka kiszonego i fety, będą one bardzo dobrze prezentowały się na talerzu. Lubisz kuchnię orientalną? Użyj schabu, by zrobić danie w stylu azjatyckim, na przykład w sosie słodko-ostrym albo słodko-kwaśnym. Pokrój mięso w długie, cienkie paski, obtocz w mące i podsmaż na mocno nagrzanej patelni. Dodaj odpowiednie przyprawy: świeżo starty imbir, kolendrę i chili. Przygotuj sos i uduś w nim mięso. Podawaj z ryżem lub chińskim makaronem. Którą z naszych propozycji przyrządzisz w pierwszej kolejności?