Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

60 gramów

sałatka z pora i marchewki:

1 sztuka

40 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Połowę jabłka obierz i posiekaj na małe kawałeczki.

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - Krok 1

Krok 2

Śledzia wymocz w wodzie z nadmiaru soli.

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - Krok 2

Krok 3

Filety pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę cebulą i jabłkiem. Składniki skrop sokiem z cytryny, dodaj jogurt naturalny i musztardę francuską. Wymieszać zawartość miski.

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sałatkę: Marchewkę zetrzyj na tarce. Pora drobno posiekaj i sparz gorącą wodą. Wymieszaj i dodaj sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Śledzia podaj w towarzystwie kaszy oraz surówki.

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Pieprz cytrynowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie z jabłkiem i musztardą francuskąŚledzie z jabłkiem i musztardą francuską

Pora na: Obiad.

Trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez śledzi. Towarzyszą nam od zawsze, stanowiąc obowiązkowe danie świąteczne i imprezowe. Jak więc przygotować smaczne śledzie? Skorzystajcie z naszej propozycji na obiad w rybnym stylu. Serwujemy tradycyjne śledzie, z jabłkiem i musztardą francuską, w których – zamiast śmietany i majonezu – pojawia się jogurt grecki. To jednak nie koniec! Do śledzia przygotujcie aromatyczną sałatkę z pora i marchewki, która doskonale komponuje się z rybą.

Dla kogo?

Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską przypadną do gustu osobom stosującym wysokobiałkową dietę, którzy szukają urozmaicenia codziennego menu o tradycyjne polskie dania, ale w wydaniu light.

Wiesz, co jesz!

Śledzie według naszego przepisu to 461,9 kcal, 6,6 g błonnika oraz 27,3 g białka.

Czy wiesz, że?

Śledzie spotkacie w kuchniach niemal całego świata, a szczególną popularnością cieszą się w Europie. Jedną z ciekawszych potraw jest Surströmming, czyli sfermentowany śledź bałtycki, sprzedawany w puszkach. Szwedzki przysmak nie może być jednak otwierany w zamkniętych pomieszczeniach, z uwagi na wydzielający się fetor.