Przepisy na Żeberka Pieczone | Przepisy.pl pixel

Dania z Żeberkami Pieczonymi

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Żeberka kojarzą się z sezonem grillowym, ale wystarczy piekarnik, by letnie smaki przenieść do swojej kuchni. Skosztuj tego mięsa i przekonaj się, że jest wyjątkowo aromatyczne, soczyste i delikatne. W Stanach Zjednoczonych co roku organizowane są nawet zawody w przyrządzeniu najlepszej wersji tej potrawy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest tam BBQ Ribs, czyli żeberka pieczone z sosem barbecue. Słodko-pikantny sos wykonasz w ciągu paru minut z zaledwie kilku składników. Możesz wykorzystać go jako dip do gotowych żeberek, jak również marynatę. Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było jeszcze bardziej w stylu amerykańskim, mięso podawaj z kawałkami grillowanej lub gotowanej kukurydzy oraz z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami. Równie popularne jak żeberka BBQ, są te o lekko słodkim smaku: marynowane w coli lub w miodzie. Pamiętaj, że nie musisz traktować tej potrawy jako danie obiadowe. Żeberka pieczone z powodzeniem można serwować też jako przekąskę. Z pewnością świetnie sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich. Pieczone żeberka przyrządza się w następujący sposób: mięso w marynacie należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu wszystkie smaki mają szansę głęboko się przeniknąć. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym albo w specjalnym woreczku. Pieczenie ich w taki sposób sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie w środku i nie przypala się. Dodatkowo, nie trzeba podlewać go wodą, a cały aromat pozostaje w żeberkach. Piecz je przez około godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Po upływie tego czasu nie wyjmuj od razu żeberek z piekarnika. Aby były bardziej chrupiące, pozostaw je w nim przez kolejny kwadrans. Danie podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami. Mogą to być wspomniane frytki, ryż lub kukurydza, ale równie dobrze sprawdzą się warzywa: pomidory, marchewka, cukinia, papryka. Żeberka pieczone z boczkiem i cebulą, ziołowe żeberka z grilla czy miniżeberka z sosem BBQ? Które staną się Twoimi ulubionymi? Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.