Przepisy na Dynię | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z dynią

183 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z dyniąDania z dynią

Dynia jest absolutnym kulinarnym hitem sezonu jesiennego. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie kojarzy się najbardziej ze Stanami Zjednoczonymi i ze świętem Halloween. Amerykanie nie tylko docenili zdobnicze właściwości dyni, lecz również jej walory smakowe. Dlatego jedną z bardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych dla USA potraw jest ciasto z dyni. Również na polskich półkach sklepowych z pewnością znajdziesz wiele odmian tego warzywa. Do najpopularniejszych należą japońskie hokkaido – warzywo stosunkowo małe, z twardą skórką i o lekko orzechowym posmaku, dynia makaronowa, piżmowa, muszkatołowa oraz tak zwana dynia polska – odmiana jednego z gatunków śródziemnomorskich. Robiąc zakupy, pamiętaj, by wybierać okazy średniej wielkości, niezbyt przerośnięte. Ważne też, żeby dynia nie była ani niedojrzała, ani przejrzała, miała ładny pomarańczowy kolor, a jej skórka była gładka, bez plam i uszkodzeń. Bez względu na to, jaki rodzaj dyni uda Ci się nabyć, możesz w kuchni wyczarować z niej pyszne i różnorodne potrawy. Warzywo to nadaje się równie dobrze do dań słodkich, jak i słonych, łagodnych oraz pikantnych, ponadto harmonizuje się smakowo z innymi warzywami oraz owocami, kaszami, ryżem czy makaronami. Do wzbogacania smaku dyni używa się między innymi przypraw korzennych, dlatego przypisuje się jej właściwości rozgrzewające. Idealnym przykładem jest tutaj zupa dyniowa, szczególnie chętnie przyrządzana w porze jesienno-zimowej z dodatkiem np. imbiru. Surową, marynowaną, gotowaną bądź smażoną dynię wykorzystaj do przygotowana sałatek czy gulaszu. W wersji przetartej warzywo to sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik na placki smażone, produkt, z którego wykonasz pasztet czy po prostu puree do dania głównego. Wypróbuj również połączenia dyni z mięsem: kurczakiem, wołowiną czy baraniną. Łagodny smak tego warzywa sprawia, że jest ono uniwersalne i pojawia się w wielu przepisach. Spośród naszych propozycji z pewnością znajdziesz kilka takich, które odpowiedzą Twoim gustom kulinarnym.