Przepisy na Kalafiora | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z kalafiorem

159 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kalafioremDania z kalafiorem

Kalafior to warzywo często podawane jako dodatek do głównego posiłku, np. ugotowane na parze lub z dodatkiem bułki tartej. Popularnym sposobem na wykorzystanie go jest także zupa. Dzięki zwartej konsystencji, bardzo dobrze przyrządza się z niego zupy kremy – nie potrzebują one żadnych zagęszczaczy w postaci innych warzyw. W sklepach kupić można zazwyczaj odmianę białą, jednak kalafiory mogą występować też w innych kolorach. Zielone, zwane romanesco, mają charakterystyczny kształt różyczek i wyglądają bardzo efektownie. Zdecydowanie rzadziej spotyka się odmiany pomarańczową i fioletową. Również sposobów na ich przyrządzenie jest dużo. Surowe stanowią świetne urozmaicenie sałatek, a dzięki dodatkowi startego kalafiora do majonezu, otrzymasz dip o lekko orzechowym smaku. Jeśli wolisz kalafiora gotowanego, przygotuj go na parze. Łatwiej zachowasz jego smak i zminimalizujesz ryzyko rozgotowania – najlepiej smakuje bowiem lekko twardy. Gotując kalafiora w wodzie, podziel go na mniejsze różyczki. Jeśli masz zamiar podać go w całości, natnij jego głąb przed włożeniem do wody – to przyspieszy cały proces. Dodaj trochę mleka – pomoże ono w zachowaniu koloru warzywa. Najlepszy smak uzyskasz, gotując go bez przykrycia. Coraz większą popularność zyskuje też kalafior pieczony. Klasyczną bułkę tartą zamień wtedy na kremowe sosy np. ziołowy, czosnkowy lub z szynką. Kalafior to jednak nie tylko dodatek do mięs. Na jego bazie przygotujesz wiele smacznych dań. Spróbuj warzywnego curry z kalafiorem i ziemniakami. Warzywa oraz jabłka pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Kiedy będą już miękkie, dodaj sos na bazie mleka kokosowego. Kalafior to także doskonały składnik zapiekanek. Jego delikatny smak pozwala na łączenie z nim wielu różnorodnych składników. Dodaj do niego boczek, cebulę i podgotowany makaron dowolnego rodzaju. Następnie wymieszaj składniki, zalej sosem serowym albo carbonara, i zapiecz. Spróbuj też innych naszych przepisów, na przykład na smaczne kalafiorowe sosy i sałatki.