Przepisy na Dania z pomidorami
1102 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Dania z pomidorami
Pomidory są najchętniej wykorzystywanymi warzywami w kuchni. Ich zdolność łączenia się z różnymi składnikami sprawia, że pasują zarówno do kanapek, jak i dań głównych. Można je suszyć, marynować, piec lub jeść na surowo. Występują w postaci przecierów, sosów, soków oraz zup. Dziś trudno wyobrazić sobie bez nich kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy polskiej. Jednak ich początki na kontynencie europejskim nie należały do najłatwiejszych. Pomidory zostały przywiezione do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uważano je ze trujące i uprawiano w ogrodach jedynie jako rośliny ozdobne. Do Polski trafiły w XVI wieku, za sprawą królowej Bony. Jednak znaczący wzrost spożycia pomidorów nastąpił dopiero w połowie XVIII wieku. Przyczyniło się do tego przeświadczenie, które panowało wśród ówczesnej arystokracji, jakoby pomidory były doskonałymi afrodyzjakami. Obecnie w sklepach dostępnych jest kilka rodzajów tego warzywa. Najpopularniejsze z nich to pomidory okrągłe, które pasują praktycznie do wszystkiego – zarówno do kanapek, jak i sałatek oraz przecierów. Możesz je również ugotować i dodać do zapiekanek, drugiego dania lub zup. Innym popularnym i chętnie wykorzystywanym rodzajem są pomidory malinowe. Ich delikatny i słodki smak sprawia, że wspaniale komponują się z wędlinami i owocami. Jako dodatek do surówek i sałatek najlepiej sprawdzą się pomidory karłowate, do dekoracji potraw – koktajlowe, natomiast do sosów salsa – zielone. Potraw, które możesz z nich przyrządzić jest zatem wiele. Może to być spaghetti bolognese, schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim, faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem lub sałatka z serem feta i pomidorami cherry. Już teraz zapoznaj się z naszymi przepisami i sprawdź, jak możesz wykorzystać pomidory w swojej kuchni!