Przepisy na Makaron z sosem pomidorowym
48 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Makaron z sosem pomidorowym
Makaron w połączeniu z gęstym sosem pomidorowym tworzy idealne danie. Sprawdza się na szybki obiad lub kolację. By go przygotować wystarczą chęci i kilka łatwo dostępnych produktów – dowolny rodzaj makaronu, pomidory, ser oraz przyprawy. Sos możesz kupić lub wykonać go samodzielnie, najlepiej na bazie świeżych warzyw. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Do zagotowanej wody wrzuć pomidory (pamiętaj, że najlepiej sprawdzą się podłużne z małą ilością soku i nasion). Kiedy skórka zacznie z nich schodzić, wyjmij je z garnka i pokrój w grubą kostkę. Do zeszklonej cebuli, dodaj pokrojone pomidory, a całość gotuj przez kilkanaście minut na średnim ogniu. Powstałą masę zmiksuj na gładki sos i dopraw według uznania: świeżym rozmarynem, tymiankiem, drobno zmielonym pieprzem lub oregano. Jeśli chcesz, by sos odparował i stał się gęściejszy pozostaw go na ogniu kilka minut dłużej. Choć zazwyczaj makaron z sosem pomidorowym wykorzystuje się do przyrządzenia popularnego spaghetti bolognese, to możesz go także podać w formie lasagne czy zapiekanki. Jeśli jednak masz ochotę na inną potrawę, przygotuj faszerowane muszle makaronowe. Wszystkie składniki farszu (cebulę, grzyby, podsmażony czosnek i chili) gotuj przez około minutę. Następnie ugotowane muszelki delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy. Kiedy wystygną, nafaszeruj je sosem. Makaron połóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem żółtym. Tak przygotowane danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Faszerowane muszle serwuj na podgrzanym sosie pomidorowym. Nie zapomnij także o makaronie orkiszowym z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie. Tuż przed podaniem dodaj kulki mozzarelli i garść rukoli, a całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów, dołóż do sosu dwie łyżki śmietany. Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje odnośnie makaronu z sosem pomidorowym – video przepisy, przepisy oraz sprawdzone porady szefa kuchni. Zapraszamy!