Przepisy na Sałatki z kalafiorem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z kalafiorem

7 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z kalafioremSałatki z kalafiorem

Kalafior to niezwykle popularne warzywo. Chociaż najpopularniejsze są kalafiory białe, dostępne są również w wersji zielonej, zwanej romanesco, żółtej oraz fioletowej. Często używane do przygotowywania zup albo dodatków do drugiego dania, w formie gotowanej, z rumianą bułką tartą. Kalafiory można także jeść na surowo – w takiej formie doskonale sprawdzą się w różnego rodzaju sałatkach. Pozostaną chrupiące, delikatnie słodkie, bardzo dobrze będą smakowały z wieloma bardziej wyrazistymi w smaku dodatkami. Spróbuj na przykład sałatki z surowego kalafiora z wędzony łososiem, jajkiem i koperkiem. Dodaj do niej ogórka konserwowego, który urozmaici jej smak. Polej ją sosem koperkowym i posyp czarnym pieprzem. Jeśli nie chcesz jeść kalafiora na surowo, zblanszuj go – przez chwilę włóż do wrzątku i przelej zimną wodą, albo ugotuj. Gotuj niezbyt długo, tak by po wyjęciu z wody pozostawał lekko twardy. Z czym podać kalafiora? Do sałatki z kalafiora bardzo dobrze pasują brokuły. Dodaj do nich pokrojoną w paski szynkę gotowaną oraz żółty ser. Dobrze sprawdzi się gatunek o ostrym smaku, np. cheddar albo tylżycki. Na bazie majonezu zrób sos czosnkowy i połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli gotujesz warzywa pamiętaj, by je ostudzić przed dodaniem do sałatki – inaczej ser zacznie się topić. Z kalafiorem świetnie będą komponować się słodkie pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, a także smaki południowej kuchni. Z kulinarnych eksperymentów często powstają wspaniałe połączenia. Zobacz, jak smakuje sałatka z kalafiora z oliwkami: czarnymi i zielonymi, oraz oliwą. Dodaj paprykę (sprawdzi się zarówno świeża, jak i marynowana albo grillowana) i polej całość francuskim sosem sałatkowym. Na specjalne okazje zrób białą sałatkę kalafiorową z czosnkiem. Ugotuj kalafiora, a następnie zrób do niego sos czosnkowy, posyp koperkiem i pietruszką. Podawaj danie udekorowane świeżą natką. Sałatki kalafiorowe podawaj na różne sposoby. Do obiadu zamiast surówki albo klasycznego kalafiora z bułką, na kolację albo podczas przyjęcia, do deski wędlin i serów. Życzymy smacznego.