Przepisy na Sałatki z warzywami
108 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Sałatki z warzywami
Wielu osobom sałatka z warzywami kojarzy się z klasyczną polską sałatką jarzynową, z marchewki, selera, ziemniaków, ogórków, jabłek i jajek. Sałatki z warzywami to jednak bardzo obszerna kategoria dań, w której znajdziesz zarówno te z warzyw surowych, pieczonych, jak i gotowanych. Wybierając sałatkę z warzyw surowych, użyj jako bazy dowolnej sałaty albo miksu różnych gatunków, np. sałaty lodowej, romanesco i roszponki. Dodaj do niej pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Do tego typu sałatek pasują dressingi na bazie ziół i oliwy oraz dodatek świeżej bagietki. Świetnym sposobem na sałatkę z warzywami jest zrobienie z nich „makaronu”, czyli pokrojenie ich na długie cienkie paski. Nadawać się będą np. cukinia, ogórek i marchewka. Marchewkę możesz lekko podgotować, by zmiękła, takie warzywne tagliatelle podaj z rzodkiewką i sałatą. Do zaserwowania w formie grillowanej doskonale pasuje bakłażan. Posól go najpierw, by pozbyć się lekkiej goryczki, charakterystycznej dla tego warzywa, a następnie upiecz na grillowej patelni. Dodaj pomidory (świeże oraz suszone), sałatę, a także kawałki sera pleśniowego. Bakłażan dobrze skomponuje się też z pieczoną papryką, cukinią i cebulą. Do sałatek warzywnych podawaj również inne dodatki, takie jak kuskus, ryż, makaron. Sałatka z tortellini z brokułami i szynką to doskonały sposób na samodzielne danie, podobnie jak hiszpańska sałatka ryżowa. Żeby jeszcze bardziej ją wzbogacić, dodaj krewetki oraz kurczaka. Mięso to świetny składnik sałatek z warzywami. Nie tylko popularny kurczak, ale też wołowina, jak np. w sałatce teksańskiej. Wszelkiego rodzaju sałatki najlepiej smakują z sosami. Do warzyw gotowanych dobrze sprawdzi się majonez albo sosy na jego bazie, na przykład czosnkowe albo koperkowe. Sałatki z kurczakiem świetnie smakują z owocowymi dressingami, np. malinowym. Te ze świeżych warzyw, np. typu greckiego, najlepsze będą z sosami ziołowymi albo balsamicznymi. Sprawdź nasze propozycje na sałatki z warzywami, wypróbuj je i serwuj na wiele okazji.