Przepisy na Prosty przepis na sos
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Prosty przepis na sos
Dobrze przyrządzony sos wzbogaci i urozmaici nawet najprostsze danie, zwłaszcza obiadowe. Dzięki zgromadzonym tu przepisom z łatwością przygotujesz gęste, pyszne sosy, zarówno te klasyczne, jak i bardziej wyszukane. Będą one wyśmienitym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs, kasz, ziemniaków, klusek i wielu innych. Standardem jest z pewnością jasny sos pieczeniowy, podawany, jak sama nazwa wskazuje, do pieczeni – najczęściej wieprzowej lub wołowej. Dołącza się do niego kwaśną śmietanę oraz drobno posiekany szczypiorek. Warto dodać, że większość sosów do mięsa przyrządza się na bazie naturalnych soków powstałych podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Aby je wykorzystać, należy nalać odrobinę wody do naczynia, w którym przygotowywane było mięso i zagotować. Sos pieczeniowy często poddawany jest różnym modyfikacjom – jedną z nich jest doprawienie podsmażonym czosnkiem oraz drobno posiekaną świeżą pietruszką. Do dziczyzny idealnie pasuje sos grzybowy z boczniaka, który po ugotowaniu miksuje się blenderem dla uzyskania jednolitej konsystencji. Natomiast do pulpecików z delikatnego mięsa mielonego, np. cielęciny lub piersi indyka, najlepiej smakuje sos koperkowy, przygotowany na śmietanie i przyprawiony białym pieprzem. Dodając śmietanę do jakiegokolwiek sosu, nie zapomnij o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek w sosie. W polskiej kuchni popularny i lubiany jest również sos pieczarkowy, zwłaszcza podany na kluskach śląskich lub kopytkach, koniecznie z dodatkiem świeżej surówki. Do świątecznej pieczonej szynki lub schabu wypróbuj natomiast sos śliwkowy. Tym, co zapewnia mu charakterystyczny, wyrazisty smak, są wędzone śliwki wymieszane z goździkami i cynamonem. Najlepszym dopełnieniem pieczonej kaczki będzie sos korzenny z nutą pomarańczy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami – imbirem i anyżem. Zainspiruj się naszymi prostymi przepisami na sosy i przygotuj je jako dodatki do swoich posiłków. Podziel się swoją opinią w komentarzu.