Przepisy na Prosty przepis
7836 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Prosty przepis
Nie wszystkie dania wymagają skomplikowanej obróbki, zastosowania wyszukanych produktów czy spędzenia wielu godzin w kuchni. Proste przepisy są często najlepsze i stanowią ratunek dla zabieganych osób. Kiedy zatem nie masz czasu, możesz przygotować zapiekankę mięsną lub warzywną, filet z kurczaka, rozmaite sałatki, makarony lub ryby. Co ważne, użycie kilku prostych oraz łatwo dostępnych składników nie oznacza rezygnacji z bogactwa smaków i aromatów. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość wybieranych produktów – owoce i warzywa powinny być świeże, a mięso musi pochodzić ze znanego źródła. Szukasz konkretnego przepisu na smaczne, ale proste danie? W takim razie przygotuj złocistą frittatę z cukinią i pomidorami. Na rozgrzaną patelnię wlej masę, którą wykonasz na bazie jajek i jogurtu, a następnie dodaj pokrojone warzywa – pomidory i cukinie. Patelnię wstaw do piekarnika i zapiekaj potrawę przez około 5 minut. Gotowe danie serwuj posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem (zamiast niego możesz użyć listków świeżej bazylii, najlepiej porwać je na małe kawałki i dodać do masy tuż przed zapieczeniem). W roli przekąski idealnie sprawdzą się natomiast śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem. Wystarczy wymieszać pokrojone ryby wraz z majonezem (aby zaostrzyć jego smak dodaj do niego łyżeczkę musztardy Dijon). Całość posyp orzechami i owocami granatu. Śledzie najlepiej podawaj schłodzone. Możesz także przygotować opiekane kukurydze. Dodaj do nich różne przyprawy i dodatki, takie jak: kumin rzymski, przyprawa do pikantnego kurczaka, otarta skórka limonki, pokruszone płatki kukurydzy oraz starty ser. Nie zapomnij także o soczystych udkach pieczonych, chrupiących kotletach z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulą i boczkiem, plackach warzywnych z cukinią i marchwią w sosie ziołowo-śmietanowym, muffinkach à la pizza czy jajkach faszerowanych awokado. Pamiętaj, że proste dania często są najlepsze. Przekonaj się o tym sam, wypróbowując kilka naszych sprawdzonych przepisów! Życzymy smacznego.