Steki z grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Steki z grilla

103 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z grillaSteki z grilla

Potrawy z grilla mają charakterystyczny smak, którego nie da się uzyskać, przyrządzając je w inny sposób. Kiełbaski, szaszłyki, ryby – na grilla nadaje się każdy rodzaj mięsa. Jednak wyjątkowo dobrze smakować będzie upieczony na nim stek. Z polędwicy lub rostbefu wykrój grube plastry w poprzek włókien. Aby zrobić smacznego  steka, połóż je na kratce grilla, po kilku minutach obróć na drugą stronę, a przed podaniem dopraw do smaku. Jeśli lubisz, kiedy mięso jest bardziej wyraziste, przygotuj do niego marynatę. Połącz ze sobą musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz zioła. Do wołowiny sprawdzi się także marynata na bazie jogurtu oraz bulionu, a także różne egzotyczne dodatki. Sprawdź jak smakuje mięso, które nasiąka smakiem i aromatem cytryny i trawy cytrynowej. Steki nadają się także do faszerowania. Nadziej je grzybami lub suszonymi owocami. Podawaj w różnym stopniu wypieczenia, w zależności od preferencji. Są trzy podstawowe stopnie: krwisty, średni oraz dobrze wypieczony. Standardowo serwuje się steki średnio wypieczone, różowe w środku i mocno soczyste. Jeśli posiadasz grilla z pokrywą, spróbuj grillować tak, jak Amerykanie. Zamiast obrabiać mięso krótko, ale intensywnie, zamknij pokrywę grilla i wędź przez dłuższy czas, pamiętając przy tym o odpowiedniej temperaturze. Nie może być zbyt wysoka. Smaczne steki przyrządzisz także z innego rodzaju mięsa. Zdecydowałeś się na karkówkę? W tym przypadku nie pomijaj marynaty. Przygotuj ją na bazie oliwy, musztardy i dodatków, takich jak np. majeranek, miód, kolendra, ostra papryka. Do gotowych steków wołowych nie podawaj wielu dodatków. Wystarczy mieszanka zielonych sałat z sosem winegret, delikatny sos jogurtowy czy kawałek pieczywa. Z kolei wieprzowinę serwuj z sałatkami, ostrymi dipami, opiekanymi ziemniakami oraz warzywnymi szaszłykami. Pasują do niej też pieczone jabłka – dodaj je do mięsa w całości, z wydrążonym gniazdem albo pokrojone na ćwiartki. Szukasz sposobu na steka idealnego? Zainspiruj się naszymi przepisami, a na pewno go znajdziesz!